Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Καρυστινά: Παπα- Σύλλας Κονδύλης, ΚΚάποιο Πάσχα Κάποτε !

 

Καρυστινά: Παπα- Σύλλας Κονδύλης, Κάποιο Πάσχα Κάποτε !
Του Χάρη Ευ.Θέμελη

-Στο διάβα της ζωής κάπου εκεί μετά τα 40φεύγα βιολογικά είσαι ένας μεσήλιξ που αντιλαμβάνεται ότι μπαίνει σιγά- σιγά στην "Εφηβεία των Γηρατειών" . Έρχεται δηλαδή μια μέρα που για να διαβάσεις κάτι τεντώνεις κεντράροντας τα χέρια λες και θα τραβήξεις Selfies ! Φαινόμενον της οράσεως μη ανησυχητικόν και ιάσιμον που στην ιατρική αποκαλείται Πρεσβυωπία !
Εκεί όμως που όλα τα πράγματα αλλάζουν περίεργα και αναρωτιέσαι "Τι γίνεται ρε.. δεν πάω καλά" είναι κάπου εκεί μετά τα 60φεύγα που βιολογικά, τώρα πλέον, είσαι ένας υπό εκκόλαψιν φερ-άπελπις γέρος ! Έρχεται δηλαδή μια μέρα που δεν θυμάσαι τι έφαγες χτες ή ξεχνάς πως λένε τον γείτονά σου αλλά όμως θυμάσαι με πάσα λεπτομέρεια κάτι που συνέβη όταν ήσουν παιδί, διαπιστώνεις δηλαδή ότι πάσχεις μάλλον από.. "Πρεσβυωπία μνήμης" ! Φαινόμενον του εγκεφάλου λίαν ανησυχητικόν και σχετικά ιάσιμον που στην ιατρική αποκαλείται Συμπτώματα Αλτσχάιμερ !
Φίλοι του FB (οι..μεγάλοι) τα μάτια σας 14ρα γιατί ίσως μια μέρα λάβετε και εσείς "αίτημα φιλίας" απ΄αυτόν τον.. Αλτσχάιμερ !
-Τούτο το Καρυστινό Πάσχα που περάσαμε όλα ήταν πολύ όμορφα, ήσυχες γλυκιές βραδιές κατάνυξης που ευωδίαζαν απ΄τις ανθισμένες αγγελικές, τις νεραντζιές και τα λουλούδια λες και η Φύση περίμενε και αυτή στο λιμάνι το καϊκι, τον "Άρχοντα", με τ΄ Άγιο Φως απ΄ τη Ραφήνα για να γιορτάσουμε όλοι μαζί το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης εκεί στο προαύλιο του Άγιου Νικολάου !
-Υπήρξε όμως και κάποιο Πάσχα πολλά χρόνια πριν, που νοερά σαν τώρα το θυμάμαι, με τον αγαπημένο μας αείμνηστο Παπα-Σύλλα, ένα Πάσχα διαφορετικό χωρίς κροτίδες και βεγγαλικά κάποιας χρονιάς της Εθνοσωτήριου ημών Επαναστάσεως - Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών ! (Καθολικώς Διαμαρτυρομένων).
-Μεγάλη Τετάρτη, Ακολουθία του Ευχελαίου, στην Ωραία Πύλη χοροστατεί ο Παπα- Σύλλας Κονδύλης με τον Παπα- Βαγγέλη Ζαρμπούτη. Στο δεξί ψαλτήρι ο καλλίφωνος Γιάννης Γεωργίου (Κλεφτάκης) και πολλοί που κρατούν το ίσο, αναμεσά τους ο μόνος εν ζωή σήμερα (94ρων) ο κυρ-Νίκος ο Κόλλιας! Στο αριστερό ψαλτήρι ο Μήτσος Σέρελης και ο (..και λόγω φρονημάτων) Νίκος Βρανάς ! Νεωκόρος ο Μήτσος Μπρίνιας! Επίτροπος ο Χαράλαμπος Τσιμπούκης! Κάπου εκεί μέσα σ΄όλα και ο ακόλουθος του Παπα- Σύλλα ο κοντούλης ο Πολίτης "το κτηνάριον", όπως τον αποκαλούσε, ή "ινστιντίν" όπως τον έλεγαν τα παιδιά.
Ξαφνικά ο Παπα- Σύλλας διακόπτει τη λειτουργία και απευθύνεται στο ποίμνιο: " Ελπίζω μεθαύριο Μεγάλη Παρασκευή να έρθετε και να γεμίσει η εκκλησία, όχι όπως χτες Μεγάλη Τρίτη που μείνατε σπίτι - Ντροπή σας- για να δείτε τον Άγνωστο πόλεμο και τον.. Βαρτάνη.. Ντροπή σας !
-Μεγάλη Παρασκευή μετά την περιφορά του Επιταφίου το τελετουργικό στην είσοδο του Άγιου Νικόλαου.. -Παπα- Σύλλας με στεντόρεια φωνή: " Άρατε πύλας οι άρχοντες υμών και επάρθητε πύλαι αιώνιοι και εισελεύσεται ο Βασιλεύς της δόξης" ! Ο Μπρίνιας από μέσα παριστάνοντας τον διάβολο εμποδίζει την είσοδο ρωτώντας: "Τις έστιν ουν ο Βασιλεύς της δόξης"? -Παπα- Σύλλας "Κύριος κραταιός και δυνατός, Κύριος δυνατός εν πολέμω, Κύριος των δυνάμεων ούτος έστιν ο Βασιλεύς της δόξης" . Η στιχομυθία αυτή επαναλαμβάνεται τρεις φορές, ο Μπρίνιας όμως δεν άφηνε την πόρτα.. οπότε ο Παπα- Σύλλας σπρώχνοντας χτυπώντας και κλωτσώντας την πόρτα έβαλε τις φωνίες : "Άνοιξε ρε Μπρίνια μόνο τρείς φορές είπαμε"!
-Ο Παπα- Σύλλας γενημένος στην Σκόπελο από πατέρα ιερέα για αρκετά χρόνια έζησε ως ιερομόναχος στην Μονή Μεγίστης Λαύρας στο Άγιον Όρος. Το 1933 τοποθετήθηκε εφημέριος στον πολιούχο μας Άγιο Νικόλαο και "έφυγε" το 1976 .
-Άνοιξη του 1943! Οι Γερμανοί κατακτητές και η Ειδική Ασφάλεια με διοικητή τον γερμανόφιλο Λάμπου πληροφορούνται ότι ο Άρης Βελουχιώτης ο καπετάνιος του ΕΛΑΣ κατέβηκε στην Αθήνα και κυκλοφορεί ντυμένος παπάς ! Ασφαλίτες, χαφιέδες, παρατρεχάμενοι με φωτό του Άρη κινητοποιούνται.. Από την Αγ. Παρασκευή έρχεται η πληροφορία ότι ένας παπάς και τρείς μεγαλόσωμοι άντρες πέρασαν με ταξί προς την Ραφήνα! Συναγερμός .. ο ίδιος ο Λάμπου με καμιά 20ριά οπλισμένους και με πολιτικά φτάνουν στην Ραφήνα..
Εκείνη την ώρα το καϊκι "ΙΟΝΙΟ" του καπετάν Βαγγέλη Τόγια έλυνε παλαμάρι για τακτικό δρομολόγιο προς Κάρυστο με 24 επιβάτες και αναμεσά τους ένα παπάς και τρείς μεγαλόσωμοι άντρες! Οι ασφαλίτες πυροβολούν και το καϊκι γυρίζει πίσω. Ορμούν μέσα αρπάζουν τον παπά απ΄τα γένια, του πετούν το καλυμμαύκι στη θάλασσα του βγάζουν τα ράσα και τον ξυλοφορτώνουν για να ομολογήσει ότι είναι ο καπετάνιος του ΕΛΑΣ. Ήταν όμως ο Παπα- Σύλλας και οι τρείς συνοδοί του ήταν οι γνωστοί καρυστινοί ιχθυέμποροι τα αδέλφια Διονύσης και Οδυσσέας Κολέθρας και ο συνέταιρός τους Δρίτσας απ΄το Μαρμάρι! Για κακή τους τύχη είχαν μαζί τους και μια ψαροκασέλα γεμάτη χρήματα (πληθωριστικά εκατομμύρια) για να πληρώσουν τα καϊκια αφού είχαν λογαριαστεί στην Αθήνα με τους ψαρομανάβηδες. Τους μπουζουριάσανε για την Ειδική Ασφάλεια.. Αναστατώθηκε όλη η Κάρυστος ! Ο Δήμαρχος με επιτροπή καρυστινών έφτασαν στην Αθήνα. Τελικά μετά από καμιά 15ριά μέρες και ύστερα από βασανιστήρια και ανακρίσεις οι ασφαλίτες πείστηκαν και ο Παπα- Σύλλας γύρισε στην Κάρυστο χωρίς καλυμμαύκι, ράσα και γένια, ένα ψυχικό και σωματικό ράκος απ΄το πολύ ξύλο και τα βασανιστήρια !
Τα παραπάνω περιγράφονται στο βιβλίο του Θανάση Πιτσικίδη "Ριζώματα, Βιώματα, Παθήματα. Αληθινές ιστορίες" (Ραφήνα 1985). Γεγονότα που διασταύρωσα και επιβεβαιώθηκαν από την Γερουσία -τα γνώριζαν- του καφενείου "Φίλιππας".. ο κυρ-Γιώργος Νόβας, ο κ. Χαρίλης Μπούσουλας αλλά και άλλοι !
-Ο Παπα- Σύλλας Κονδύλης, που οι κάποιας ηλικίας τον θυμόμαστε, ήταν ένας εξαίρετος άνθρωπος, ένας πραγματικός παπάς που πίστευε και τίμησε το λειτούργημά του κάνοντας πράξη το "ο έχων δύο χιτώνας μεταδότω τω μη έχοντι και ο έχων βρώματα ομοίως ποιείν " !
-Τώρα βέβαια άμα ζούσε η μάνα μου θα μου έλεγε: "Τόσα είπες για τον Παπα- Σύλλα.. για τον αδερφό μου τον Παπα- Βαγγέλη Ζαρμπούτη δεν θα πεις τίποτα" ?
Τούτο μονάχα.. Ο Παπα- Βαγγέλης Ζαρμπούτης που "έφυγε" το 1991 εκτός από παπάς ήτανε και δάσκαλος και πολλές γενιές Καρυστινών απ΄αυτόν έμαθαν τα πρώτα τους γράμματα !
-Έτυχε και δεν τον είχα δάσκαλο αλλά κάθε Δευτέρα στο τρίτο, το μεγάλο διάλειμμα, με καλούσε στο Γραφείο, έπαιρνε το χάρακα και μου έλεγε: "Άνοιξε τα χέρια σου" ..-"Μα γιατί Πάτερ.. Δεν έκανα τίποτα".. Και αφού μου τις έριχνε έλεγε.. "Δεν έκανες τίποτα αλλά θα κάνεις" ! ..Ήξερε..
- - - -
Η φωτογραφία πρέπει να είναι της δεκαετίας του 50! Είναι το καφενείο του Χαραγκιώνη, το μετέπειτα "Τα επτά αδέλφια" και αργότερα το σημερινό "Το Γωνιακό" ! Δεν θυμάμαι τους διπλανούς στον Παπα- Σύλλα ! (φωτό από αρχείο Ι.Τσολάκη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μουσικό Οδοιπορικό της Χρυσούλας Παλιούρη.

  Η Χρυσούλα Παλιούρη παίζει Καρυστινή Λύρα, έχει μάθει τσαμπούνα με δάσκαλο τον Γιάννη Μαμά, και με μεγάλη προσήλωση και ενθουσιασμό, προσπ...