Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

ΕΤΟΣ 1945.- ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΓΩΤΟ ΣΤΗΝ ΚΆΡΥΣΤΟ. !

 


Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
ΕΤΟΣ 1945.- ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΓΩΤΟ ΣΤΗΝ ΚΆΡΥΣΤΟ. !
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
-Τάχουμε ξαναπεί.! Τον καφέ τον πίνεις στο σπίτι το πρωί μόνο για να ξυπνήσεις.! Εδώ στην Κάρυστο αν θέλεις να απολαύσεις τον καφέ πηγαίνεις παραλία γιατί ο καφές- για να είναι καφές- θέλει θέα, θέλει να αγναντεύεις την θάλασσα και ας την βλέπεις κάθε μέρα..
-Το ιδανικόν βεβαίως είναι ο καφές να συνοδεύεται από μια καλή παρέα. Αν η παρέα είναι γυναίκες ενημερώνεσαι λεπτομερώς όχι μόνο για τα πρόσφατα κοινωνικά συμβάντα της ευρύτερης Καρυστίας αλλά πολλάκις και των "μελλόντων γενέσθαι" καθόσον, ως γνωρίζετε, ο καφές σερβίρεται σε φλιτζάνι...Αντιθέτως αν η παρέα απαρτίζεται από άνδρες, και μάλιστα κάποιας πεπερασμένης ηλικίας, τότε γίνεται αναδρομή στο βαθύτερο παρελθόν, πολύ προτού γεννηθείς, και έκπληκτος ανακαλύπτεις και μαθαίνεις γεγονότα και πράγματα που θα τα ζήλευε και μια.. αρχαιολογική σκαπάνη..!
Έτσι λοιπόν τις προάλλες, κατά τις 12 το μεσημέρι- έτυχε στου Φίλιππας- έπινα τον δεύτερο πρωινό καφέ, αυτόν της απόλαυσης, με δίπλα μας μια καλή παρέα παλιών συνταξιούχων. Ο Βαγγέλης ο Βερούχης, ο Χαρίλης ο Μπούσουλας, ο Αντώνης ο Απάτης (συγνώμη Γεωργίου), ο Θανάσης ο Νόβας και τινες άλλοι με εξαιρετικές γνώσεις και μνήμη.!
Αγόρευε ο Χαρίλης ο Μπούσουλας με θέμα : "Το Πρώτο Παγωτό που ήρχε στην Κάρυστο το 1945".!
-Ήτανε καλοκαίρι του 45, μετά τον πόλεμο. Βγήκε στην Κάρυστο ο Μητσουλιός ο Ντελάλης από Τετάρτη και κάθε μέρα ενημέρωνε :"Το Σάββατο το βράδυ στο καφενείο του Σταύρου Κακλαμάνου θα προσφέρεται και Παγωτό".!! Το καφενείο του Κακλαμάνου, απέναντι και νοτιοδυτικά της πλατείας, ήταν ένα από τα ΙΝ τότε μαγαζιά, το μοναδικό που είχε μπιλιάρδο, ονομαστό για τα παραδοσιακά γλυκά κουταλιού τε και ταψιού, και τόπος συνάντησης της τότε Καρυστινής Ελίτ.!
Πρωτοπόρος ο Κακλαμάνος.! Παγωτό εκ της Πρωτευούσης, εξ Αθηνών.! Το πρώτο Παγωτό στην Κάρυστο.! Κοσμικόν γεγονός.!
Έτσι το Σαββατόβραδο βάλανε τα καλά τους οι Καρυστινοί για τις καθιερωμένες βόλτες πάνω-κάτω στην πλατεία αλλά και για το παγωτό στο καφενείο του Κακλαμάνου όπου εγένετο το αδιαχώρητο λόγω της κοσμοσυρροής.!
Και επειδή στην ελεύθερη οικονομία της αγοράς ισχύει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, κρίθηκε από πολλούς ευκατάστατους απολύτως δικαιολογημένος έως και επιβεβλημένος ο τριπλασιασμός της προαναγγελθείσης από τον Ντελάλη Μητσουλιό τιμής παγωτού.!
Στην πλειονότητα των Καρυστινών όμως επικράτησε η συνετή σκέψη.." Πω πώω..πανάκριβο..πιο ακριβό απο 2 οκάδες κρέας μαζί με τις πατάτες..! Άσε ρε..ποτέ μη σώσω και φάω παγωτό.."!
-Μ΄αυτά και μ΄αυτά πρόλαβαν μονάχα καμιά 200ριά τυχεροί..γιατί σώθηκαν τα παγωτά..!
Οποία τύχη και χαρά για τους προλάβοντες και οποία ατυχία και απογοήτευσις για τους μη προλάβοντες.!
Αλλά τι τάχουμε..τα αρχαία ρητά.! "Μηδένα προ του τέλους μακάριζε"
Διότι σε λίγο έγινε το αδιανόητο καθόσον ανετράπησαν άρδην τα δεδομένα....Όσοι προλάβοντες τυχεροί γεύθηκαν παγωτό ξαφνικά αισθάνθηκαν άσχημα κοιλιακά μηνύματα που ήσαν προάγγελος της μοναδικής, στην ιστορία της Καρύστου μέχρι τις μέρες μας, ομαδικής Καρυστινής διάρροιας (κατ΄άλλους κόψιμον).! Εικάσθη δε.. εκ δηλητηριάσεως.!
Έτσι λοιπόν εκ του μη όντος δημιουργήθηκε μέγας πανικός λόγω του επείγοντος του θέματος, όπου δυστυχώς παραμερίσθηκε και η γνωστή Καρυστινή ευγένεια περί προτεραιότητος, όταν έτρεχαν όλοι μαζί, συν γυναιξί και τέκνοις,πατείς με πατώσε,σαν τρελοί "για όπου νάναι" για να προλάβουν την εκτόνωση του φαινομένου...!
-Φυσικά και ήταν ένα απρόσμενα πρωτόγνωρο ευχάριστο θέαμα για τους κάνοντας βόλτες στην πλατεία αλλά και για τους πολλούς που ευτύχησαν τελικώς να μην γευθούν παγωτό, και που τώρα κρατούσαν και αυτοί την κοιλιά τους, όμως από το πολύ γέλιο, το οποίο επ΄ουδενί θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ...χαιρέκακο..!
Φημολογείται μάλιστα ότι τότε, από κάποιο γλυτώσαντα, εφευρέθηκε το σοφόν Καρυστινόν απόφθεγμα " Ρε..κάθε εμπόδιο..για καλό".!
-Την δε επομένη στην περιοχή πέριξ της πλατείας, όπως και στην παραλία από το Μπούρτζι μέχρι το Καρνάγιο επλανάτο μια αδιόρατη άσχημη μυρουδιά ως αδιάψευστη επιβεβαίωση αυτής της ομαδικής Καρυστινής διάρροιας.!
Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση επιφανούς και σημαίνοντος προσώπου, αξιωματούχου της Καρυστινής κοινωνίας.." Πρώτη φορά στην ζωή μου αισθάνθηκα τέτοια ντροπή και ηδονή ανακούφισης .. ταυτόχρονα.".!
-Πράγματι, μπορεί τότε πολλοί Καρυστινοί να χ@στηκαν πάνω τους αλλά συγχρόνως σοφά τονίσθηκε και η ευχάριστη, κοινώς αποδεκτή, πλευρά του συμβάντος.."Κανείς δεν πέθανε.. χαλασμένο παγωτό ήτανε.. για σκέψου.. να ήτανε κόλλυβα χαλασμένα..".!!
Αυτό ήτανε το Πρώτο Παγωτό που ήρχε στην Κάρυστο εν έτει 1945.!
-Τάδε έφη ο κύριος Χαρίλης Μπούσουλας, παιδί τότε το 45, που του έμεινε χαραγμένη πληγή στην μνήμη του ότι δεν υπήρχαν χρήματα για να πάρει παγωτό..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μουσικό Οδοιπορικό της Χρυσούλας Παλιούρη.

  Η Χρυσούλα Παλιούρη παίζει Καρυστινή Λύρα, έχει μάθει τσαμπούνα με δάσκαλο τον Γιάννη Μαμά, και με μεγάλη προσήλωση και ενθουσιασμό, προσπ...