Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Καλλιτεχνικό πάρκο Vivarte Nature. Δράσεις για ανάδειξη του πολιτισμού και της ιστορίας της περιοχής.

Στο καλλιτεχνικό Πάρκο Vivarte Nature, έχουμε περάσει πολύ όμορφες στιγμές. Έχουμε δει υπαίθριες εκθέσεις ζωγραφικής και εικαστικών, έχουμε δει να αναβιώνουν παραδοσιακά επαγγέλματα, έχουμε χορέψει και ακούσει ακόμα και τραγούδια από την λεκάνη της Μεσογείου, να ανταλλάσονται οι στίχοι με σφυριές.
Με συνεχείς προσπάθειες έχει αναδειχθεί η περιοχή του Γιαννιτσίου και έχουν γίνει προσπάθειες για να αναδειχθεί η ιστορία της περιοχής.
Mέχρι και την εμφάνιση του covid-19 υπήρχε έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα που ελπίζουμε να συνεχιστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.




0:37 / 3:34
To Κέντρο Τέχνης sp VivArte και η Τοπική Κοινότητα Γιαννιτσίου σας καλούν στην Γ’ Δράση της Grecoacte
«Θρύλοι και Κάστρα του Αιγαίου» .
Την Κυριακή 23 Ιουνίου 20:30 στην παραλία Γιαννιτσίου στην Ν. Εύβοια θα ζήσουμε κάτι μοναδικό.
Δεν θα είναι beach party θα έχει όμως μουσική, δεν θα υπάρχει πίστα θα μπορούμε όμως να χορέψουμε. Κάτω από το φως των αστεριών, το Κάστρο της Φυλάγρας θα αφηγηθεί τους θρύλους και την ιστορία του. Ταξιδέψτε μαζί μας σε μια μοναδική απόδραση στον χώρο και στον χρόνο. Ελάτε να ανακαλύψουμε την χαμένη Ευβοϊκή πόλη των Κοίλων, να χτίσουμε μαζί ένα αληθινό σενάριο για τον τουρισμό εξερεύνησης στο νησί μας.


 Νότια Εύβοια, προορισμός τέχνης και πολιτισμού.

Με χαρά υποδεχτήκαμε την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου την ομάδα Όμιλος-Φίλων Βουνού-Θάλασσας Ήταν μεγάλη έκπληξη για εμάς να μοιραζόμαστε τις πνευματικές μας αναζητήσεις με τόσους πολλούς ανθρώπους. Διαπιστώσαμε ότι όσοι περπατούν τη φύση έχουν ενα ιδιαίτερο εσωτερικό κόσμο. Ελπίζουμε περνώντας το δύσβατο μονοπάτι στη θέση ΤΡΟΧΑΛΙΑ και αντικρίζοντας τα κύματα της μοναδικής παραλίας του Αγ. Δημητρίου, να τους βοηθήσαμε να απαντήσουν στο ερώτημα της ημέρας: ποια είναι η σημειολογία του περιπατητή; Ελπίζουμε να τους εχουμε σύντομα κοντά μας

Ο Βασίλης Ηλιόπουλος πρόσθεσε 30 νέες φωτογραφίες στο άλμπουμ: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ VIVARTE NATURE 20.9.2020.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ VIVARTE NATURE
Σύντομη φωτογραφική παρουσίαση του Κέντρου Τέχνης που βρίσκεται σε απόσταση τεσσάρων περίπου χιλιομέτρων από το χωριό Γιαννίτσι (Ν.Α. ΕΥΒΟΙΑ) σε ερημική περιοχή με εκπληκτική θέα. Στο Κέντρο Τέχνης έχουν τοποθετηθεί εκθέματα που αναπαριστούν τον φυσικό τρόπο ζωής των κατοίκων της περιοχής κατά τους παρωχημένους χρόνους. Σήμερα η περιοχή είναι έρημη. Εξαιρετική ξενάγηση από τους δημιουργούς του πάρκου κύριο Γιώργο Τσιντανέλη και την κυρία Σάντρα Πος Καρέρας. Η επίσκεψη έγινε με τον Ο.Φ.Β.Θ σε συνδυασμό με πεζοπορική δραστηριότητα την περιοχή.

Vivarte: μια πρόταση ανάπτυξης

Vivarte Nature

Στις 17/6/2017 άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το θεματικό πάρκο Vivarte Nature που βρίσκεται στην τοποθεσία Δρογκάρι6 χμ. από το Γιαννίτσι.

Πρόκειται για ένα υπαίθριο χώρο στις απόκρημνες ακτές του Καβοντόρου που περιλαμβάνει έργα σύγχρονης τέχνης και κατασκευές που εμπνέονται από τη φύση και τη παράδοση της περιοχή μας. Ο επισκέπτης καθώς κινείται στα διαφορετικά επίπεδα του χώρου, αντικρίζει τρισδιάστατες αναπαραστάσεις με σκηνές  από την παράδοση του τόπου μας, την αρχαία τραγωδία, το  μύθο κ.α.

Εκτός από τις μόνιμες καλλιτεχνικές κατασκευές, παρακολουθήσαμε και ζωντανές αναπαραστάσεις όπως η ΄Ηρα στο Δρακόσπιτο, το χτίσιμο της πέτρας με τη συνοδεία ντόπιας μουσικής, το κούρεμα των προβάτων και η υφαντική με αργαλειό, ζωγραφική αποτύπωση του καβοντορίτικου χορού την ώρα που γινόταν ο χορός. Στο τέλος ο εμπνευστής του Vivarte μας οδήγησε στο μονοπάτι των μουσών και των νυμφών του δάσους με διάθεση να φανταστούμε τα μυθικά πλάσματα της αρχαιότητας που ζούσαν και προστάτευαν ξεχωριστά μέρη όπως το Δρογκάρι.

Φύγαμε από το Vivarte έχοντας πάρει μια αναπάντεχη εμπειρία και ένα πολύτιμο μάθημα: οι δημιουργοί του θεματικού πάρκου κατάφεραν μέσω της τέχνης τους να εκπλήξουν τον επισκέπτη και να  προκαλέσουν το ενδιαφέρον του για τη φύση και τη παράδοση της περιοχής. Με ευρηματικό τρόπο αναδεικνύουν την ταυτότητα του τόπου αυξάνοντας κατακόρυφα το τουριστικό ενδιαφέρον.

Το παράδειγμα του Vivarte φανερώνει ότι η περιοχή μας έχει ανεκμετάλλευτο πλούτο και δυναμικό που συνοψίζεται στην άγρια φυσική ομορφιά, τα αρχαιολογικά ενδιαφέροντα, τα τοπικά προϊόντα,  τα έθιμα και τις τέχνες της παράδοσης. Αυτά χρειάζεται να διαφυλάξουμε και να αξιοποιήσουμε για να πάμε μπροστά.

Προσοχή όμως, γιατί στη στροφή που βρισκόμαστε ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσουμε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας μια για πάνα, εάν επιτρέψουμε να μας κάνουν τη μεγαλύτερη αιολική βιομηχανία της χώρας

 

Θανάσης Μπινιάρης

 

Vivarte Nature

TRIBUTE TO THE ELDERLY WOMEN_Friday 31/7 at 11:30 am in the Vivarte Nature estate.
Vivarte respecting the safety measures of holding an event because of the pandemic, has postponed the 4th GRecoACTE which was scheduled for 2020. Instead, in cooperation with the local community of Giannitsi and Pothi of the municipality of Karystos, Vivarte is organizing a meeting, honoring the elderly women, which will be held on Friday 31/7 at 11:30 am in the Vivarte Nature estate.
The title of this event: “Antivoithio (helping each other through exchanging services), a journey into memories”. The aim of the event is to honor these women as the living treasures of a place, while also bringing to the surface values of another era, such as social cohesion, mutual aid, motherhood etc., through their memories.
Our goal is to highlight new ways of promoting a place, while simultaneously paying tribute to the locals and their traditions and culture.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
Η VivArte γνωστή για τις δράσεις πολιτιστικού τουρισμού στην Ν. Εύβοια, λόγω της πανδημίας και σεβόμενη τις επιταγές ασφαλούς διεξαγωγής εκδηλώσεων, έχει αναστείλει την προγραμματισμένη για το 2020 διοργάνωση της 4ης GRecoACTE. Οι εκδηλώσεις υπό τον τίτλο treasures of Evia που αφορούσαν την Τουριστική και πολιτισμική προβολή πέντε περιοχών σε Ερέτρια, Κύμη, Δύστο, Στύρα και Κάρυστο, μετεφέρθησαν για το καλοκαίρι του 2021. Για εφέτος όμως, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα Γιαννιτσίου- Ποθίου δήμου Καρύστου, προγραμματίζει για την Παρασκευή 31/7 στις 11:30 πμ στο κτήμα VivArte Nature, μία συνάντηση τιμή και αφιέρωμα στις γυναίκες τρίτης ηλικίας υπό τον τίτλο: “Αντιβόηθιο (αλληλοβοήθεια), ταξίδι στις αναμνήσεις”.
Η δράση σκοπό έχει να αποτελέσει ένα καινοτόμο παράδειγμα σύνδεσης της Εύβοιας με μία νέα αναδυόμενη παγκοσμίως μορφή τουρισμού, αυτής του υπεύθυνου τουρισμού (responsible tourism). Αυτού του είδους ο τουρισμός, λειτουργεί ανταποδοτικά στις τοπικές κοινωνίες και βασίζεται στην προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, τα ήθη και τα έθιμα, τις δεξιότητες, το αφηγηματικό και ιστορικό απόθεμα των κατοίκων κάθε επισκέψιμης περιοχής. Με αυτό το σκεπτικό, διοργανώνει μία μικρή δράση με μεγάλη όμως συμβολική και πολιτισμική σημασία. Θα μεταδώσει το μήνυμα ότι σε αυτό το ιδιαίτερο νησί και κυρίως στα απομονωμένα χωριά του Κάβο Ντόρο, υπάρχουν ακόμα ζωντανοί θησαυροί άξιοι ανάδειξης και τιμής. Χρυσές κυρίες άνω των 70 από δυο γειτονικά χωριά, θα συναντηθούν για να μας ταξιδέψουν στις αναμνήσεις και τους μόχθους μιας άλλης εποχής ως κόρες, σύζυγοι, μητέρες και σήμερα γιαγιάδες. θα φέρουν στην επιφάνεια τις χαμένες αξίες μιας άλλης εποχής όπως κοινωνική συνοχή, αλληλοβοήθεια, μητρότητα κλπ. Θα μας εμπνεύσουν παρέχοντας μας το περιεχόμενο για μια άλλη προσέγγιση στην έννοια του πολιτιστικού τουρισμού. Ο προσωπικός μας στόχος είναι να προβάλουμε νέους τρόπους ανάδειξης κάθε τόπου, τιμώντας συγχρόνως τους ανθρώπους, την παράδοση και τον πολιτισμό τους.
Πληροφορίες για το γεγονός στο τηλ.6972211012.


Δείτε τη μετάφραση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μουσικό Οδοιπορικό της Χρυσούλας Παλιούρη.

  Η Χρυσούλα Παλιούρη παίζει Καρυστινή Λύρα, έχει μάθει τσαμπούνα με δάσκαλο τον Γιάννη Μαμά, και με μεγάλη προσήλωση και ενθουσιασμό, προσπ...