Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Ο ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ. παραδοσιακό Νότιας Καρυστίας.

 

Ο ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ. παραδοσιακό Νότιας Καρυστίας.

 

Από την εφημερίδα Τα’ΑΛΩΝΑΚΙ  ΤΕΥΧΟΣ 12. ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1985.

 

Από την συνέντευξη του Λεωνίδα Μήλα και Χρήστου Μίζα στην Κάρυστο. Λαικοί οργανοπαίκτες τσαμπούνας . Το παρόν,  το τραγούδησε ο Χρήστος Μίζας  με το νταούλι του.

 

Ο ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ.

Μια χήρα με τον άνεμο και με την τραμουντάνα και με μιας χήρας του υιό ευρέθη γκαστρωμένη.

Παίρνει το δραπανάκι της στον κάμπο κατεβαίνει , όργους τους  όργους θέριζε, στους όργους σκυλοπόνα  και πίσω στα δεματικά χρυσό υιό σκαρώνει .

Διπλώνει τρεις –διπλώνει τον και πάει να τον πετάξει. Στον δρόμο επήγαινε  μια πέρδικα απαντάει.  Καλημερούδια πέρδικα, καλημέρα της λέει. Εγέννησα μονογενή και πάω να τον πετάξω. Μωρή σκύλα μώρη χάρθβδη, μώρη κατηραμένη , έχω δεκαοκτώ πουλιά, πουλιέμαι να τα ζήσω και εσύ έναν μονογενή και πας να τον πετάξεις?

Διπλώνει τρεις διπλώνει τον , στο σπίτι της τον πάει, στους πέντε μήνες  τρώει ψωμί  στους έξι παξιμάδι και στους εφτά και στους οχτώ  στο μαγαζί πηγαίνει  και ο βασιλιάς που το έμαθε πολύ του κακοφάνει.

Χίλιοι πηγαίνανε μπροστά και δυο χιλιάδες  πίσω και πήγανε τον βρήκανε  στο μαγαζί πιωμένο. Είχε το μαχαιράκι του στην μέση ζωσμένο . Βρε Κωσταντή ! Ο Βασιλιάς διέταξε δεμένο να σε πάμε.

Πάρτε εφτά λογιού σκοινί και εφτά λογιού μπρισίμι και δέστε μου τα χέρια και πάφτε μου τα μάτια και να με πάτε και εδώ και όχι από την πέρα ρούγα. Έχω εχθρούς και χαίρονται και φίλους που λυπούνται , έχω και μια αγαπητικιά –θα πέσει θα πεθάνει.

Πήραν εφτά λογιού σκοινί και εφτά λογιού μπρισίμι . Του ράψανε τα μάτια του , του δέσανε τα χέρια .Χίλιοι πηγαίνανε μπροστά και δυο χιλιάδες πίσω ,και δεν τον πήγανε από εκεί, μον από την πέρα ρούγα. Τον είδε η αγαπητικιά και έπεσε να πεθάνει. Ανοιγόκλεισε τα μάτια, σπάσανε τα μπρισίμια, ανοιγόκλεισε τα χέρια ,σπάσανε τα μπρισίμια, ανοιγόκλεισε τα χέρια ,σπάσανε τα παλαμάρια.

Χρυσό μαχαίρι ετράβηξε από αργυρό θηκάρι, στον ουρανό το πέταξε και στην καρδιά του πάει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μουσικό Οδοιπορικό της Χρυσούλας Παλιούρη.

  Η Χρυσούλα Παλιούρη παίζει Καρυστινή Λύρα, έχει μάθει τσαμπούνα με δάσκαλο τον Γιάννη Μαμά, και με μεγάλη προσήλωση και ενθουσιασμό, προσπ...