Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Εκδηλώσεις της UNESCO για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Νότιας Καρυστίας.

Καβοντορίτικος σκοπός και σφυριά αντήχησαν παντού και ταξίδεψαν την Καρυστία μακριά!
Η χαρά μου είναι απερίγραπτη για την τεράστια επιτυχία των πολιτιστικών εκδηλώσεων της ΕΕΕ UNESCO στο Δήμο Καρύστου. Η συγκίνηση μου είναι μεγάλη γι’ αυτόν τον υπέροχο κόσμο που μας αγκάλιασε. Η ευγνωμοσύνη μου είναι παντοτινή για τους εθελοντές και τις εθελόντριες μας που έβαλαν πραγματικά πλάτη. Θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να ευχαριστήσω τους/τις παρακάτω:
Μ. Χατζηνικολή και Σ. Κόλλια για την εθελοντική τους δράση, την Λ. Αθανασίου για τις υψηλού επιπέδου ξεναγήσεις, την Σ. Σταμπέλου από το Μουσείο και την τμηματάρχη Φ. Σταυρουλάκη, τον Ισιδ. Παπαλυμπέρη για το υπέροχο δείπνο που μας πρόσφερε δωρεάν στη «Χόβολη», τον Δ. Ξυπόλητο για το δωρεάν γεύμα στο Πόθι, την Ολ. Μπάνου για το δωρεάν γεύμα στο «Χωνί», τις γυναίκες του Συλλόγου Γυναικών Μαρμαρίου για την υπέροχη φιλοξενία, τις γυναίκες στα Αντιά για την φιλοξενία και την περιποίηση, τον Π. Τζαναβάρη από τα Αντιά και τους μουσικούς μας που έδωσαν πραγματικό ρεσιτάλ.
Ο απόηχος των εκδηλώσεων πιστεύω οτι θα συμβάλει καθοριστικά τόσο στο να βρούμε την μοναδική πολιτιστική μας ταυτότητα, όσο και στο να διατηρήσουμε και να προωθήσουμε το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της Καρυστίας.
Να είστε περήφανοι και περήφανες για την περιοχή μας. Να είστε περήφανοι και περήφανες για την ταυτότητα μας. Να διατηρήσετε και να προβάλετε τα ήθη και έθιμα μας, την γαστρονομία μας, τη μουσική μας, τις παραδόσεις μας και τα γλωσσικά μας ιδιώματα.
Η Καρυστία αξίζει πολλά και με όχημα τον πολιτισμό μπορεί να καταφέρει ακόμα περισσότερα. Είμαι πεπεισμένος οτι το τριήμερο εκδηλώσεων της UNESCO θα αποτελέσει τον σπινθήρα που θα ανάψει την φλόγα της πολιτιστικής αναγέννησης και της τουριστικής απογείωσης της περιοχής μας. Έτσι ώστε να δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Έτσι ώστε οι νέοι μας να μείνουν και να επιστρέψουν στην Καρυστία για να δημιουργήσουν τις οικογένειες τους. Έτσι ώστε το καβοντορίτικο να συνεχίσει να παίζεται και να χορεύεται στα πανηγύρια και τις γιορτές μας. Έτσι ώστε η σφυριχτή γλώσσα να συνεχίσει να αντηχεί στα βουνά του Καβοντόρου και να εκπροσωπεί επάξια την πατρίδα μας σε όλη την οικουμένη.
Σας ευχαριστώ,
 

Νότια Εύβοια – Τα Αντιά και η σφυριχτή γλώσσα – Η βραδιά της Ελληνικής Επιτροπής Unesco που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις [ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ]

Με τις καλύτερες εντυπώσεις έληξε το τριήμερο βραδιών πολιτισμού της Ελληνικής Επιτροπής Unesco στην Νότια Εύβοια, στο χωριό Αντιά. Η τελευταία βραδιά ήταν αφιερωμένη στην σφυριχτή γλώσσα καθώς και στον δάσκαλο της κ. Παναγιώτη Τζαναβάρη.

Ο κ. Παναγιώτης, εδώ και αρκετά χρόνια, διδάσκει την ιδιαίτερη αυτή γλώσσα ενώ τεράστια είναι η προσπάθεια που κάνει ώστε να διαφυλαχθεί.

Κατά την διάρκεια της βραδιάς, ο κ. Τζαναβάρης έκανε μια εκτενή ανάλυση για το πως δημιουργήθηκε ενώ με χαρά συνομίλησε με μαθητές του που βρίσκονταν εκεί. Η γλώσσα αυτή όπως τόνισε μπορεί να ομιληθεί από άτομα διαφορετικών χωρών χωρίς να γνωρίζουν την μεταξύ τους φυσική γλώσσα.

Πολλοί είναι οι επιστήμονες από όλο τον κόσμο που έχουν ενδιαφερθεί για την συγκεκριμένη γλώσσα και μάλιστα έχουν επισκεφθεί την περιοχή για να την μελετήσουν.

Στην έναρξη της βραδιάς χαιρετισμό απηύθυνε φυσικά ο διοργανωτής και project manager – συνεργάτης της Ελληνικής Επιτροπής Unesco κ. Ιωάννης Μανώλης, η περιφερειακή σύμβουλος κ. Άννα Καρίκα, η Αρχαιολόγος κ. Φανή Σταυρουλάκη.

«Η μόνη υπόσχεση που μπορούμε να δώσουμε ως Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO είναι ότι θα κάνουμε τα πάντα, ώστε η σφυριχτή γλώσσα να συνεχίσει να αντηχεί στα βουνά του Καβοντόρου» υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο project manager της Επιτροπής UNESCO δρ. Γιάννης Μανώλης, με την πρωτοβουλία του οποίου διοργανώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις.

Ο κ. Μανώλης ανέφερε ότι από πλευράς Επιτροπής θα προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ένταξη της «σφυριάς» στον Διεθνή Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO – μετά και την ένταξή της στο Εθνικό Ευρετήριο του ΥΠΠΟΑ – και τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για τη διδασκαλία και την διάδοσή της.

 ο κ. Παναγιώτης Τζαναβάρης μίλησε αποκλειστικά στο eviathema.gr για την σφυριχτή γλώσσα:



Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν δια ζώσης διαλόγους στη σφυριχτή γλώσσα ανάμεσα στον κ. Παναγιώτη Τζαναβάρη και τους μαθητές του, ενώ η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Αικατερίνη Τζιτζικώστα απένειμε στον κ. Τζαναβάρη τιμητικό έπαινο για την προσφορά του στη διάσωση της «σφυριάς».


Δηλώσεις στο eviathema.gr παραχώρησε και η περιφερειακή σύμβουλός κ. Άννα Καρίκα


 





Νότια Εύβοια - Τα Αντιά και η σφυριχτή γλώσσα

Νότια Εύβοια - Τα Αντιά και η σφυριχτή γλώσσα

Νότια Εύβοια - Τα Αντιά και η σφυριχτή γλώσσα

Νότια Εύβοια - Τα Αντιά και η σφυριχτή γλώσσα

Νότια Εύβοια - Τα Αντιά και η σφυριχτή γλώσσα

Νότια Εύβοια - Τα Αντιά και η σφυριχτή γλώσσα

Νότια Εύβοια - Τα Αντιά και η σφυριχτή γλώσσα

Νότια Εύβοια - Τα Αντιά και η σφυριχτή γλώσσα

Νότια Εύβοια - Τα Αντιά και η σφυριχτή γλώσσα



ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Αντιωτών ευχαριστεί θερμά τους χορηγούς της Πολιτιστικής Εκδήλωσης που έγινε στα Αντιά από κοινού με την Επιτροπή UNESCO Ελλάδος.
Χόβολη Ισίδωρος Παπαλυμπέρης καταπληκτικά εδέσματα
Τυροκομείο Γιαννακάρη ,υπέροχη φέτα βαρελίσιο και κεφαλοτύρι
Κρεοπωλείο Παράγκα Ζογράφος Καπνιστό χοιρινό
Της κυρίες Κυριακούλα και Ευαγγελία Γιανακάρη για τις υπέροχες Λουκουμάδες
Τον Κύριο Δημήτη Γιαννάκο εμπόριο ενδυμάτων για την δωρεά δύο σημαιών και το παστέλι που προσφέρθηκε στους προσκεκλημένους
Καθώς και την Μαρία Κεφαλά που έχει το καφενείο που έγινε η εκδήλωση.
Tα μέλη μας Μαρία και Κώστα Τσαπέπα για το αρωματικό Θυμαρίσιο μέλι παραγωγής τους .
Ο Πρόεδρος
Παναγιώτης Τζαναβάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑΣ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΡΥΣΤΟΥ " Καμιά άλλη ανεμογεννήτρια και μπαταρίες στο δήμο Καρύστου!"

  ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑΣ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΡΥΣΤΟΥ Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024 Καμιά άλλη ανεμογεννήτρια και μπαταρίες στο δήμο Καρ...