Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

'" Η συμβιωτική περιπέτεια" του Γιάννη Μανέτα. Ένα ωραίο βιβλίο για το καλοκαίρι.


 Έχουμε συνηθίσει να λέμε ότι τα βιβλία για το καλοκαίρι πρέπει να είναι ρομάντζα, θρίλλερ η παρόμοια που τα διαβάζει κάποιος χωρίς να απασχολεί και πολύ το μυαλό του με την έννοια ότι ο άνθρωπος γεμίζει μπαταρίες, αδειάζοντας το μυαλό του.

Μπορεί να αδειάζει το μυαλό του από τα βάσανα που τον απασχολούν αλλά το να διαβάζει κάτι πραγματικά ενδιαφέρον που κεντρίζει την περιέργεια και το ενδιαφέρον, κάτι που μπορεί να τον βοηθήσει να καταλάβει σε βάθος και καλύτερα πολλά από όσα συμβαίνουν γύρω μας και μέσα μας, ξεκουράζει στην πραγματικότητα το μυαλό μας παρά το κουράζει.

Ένα τέτοιο βιβλίο είναι η ΣΥΜΒΙΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ του Γιάννη Μανέτα από τις Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης και πρόσφατα έγινε η παρουσίαση του βιβλίου από την Κ.Λέσχη, το βιβλιοπωλείο NIRO, και τις Π.Ε.Κρήτης.

Το Βιβλίο μιλάει για την καταγωγή της Γεωργίας και της κτηνοτροφίας και τις βιολογικές και κοινωνικές συνέπειες.

Διαβάζοντας το βιβλίο παρασύρεσαι στην περιπέτεια της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους και το πως εξημέρωσε τα φυτά και τα ζώα. Το πως άλλαζαν και οι κοινωνίες μαζί με τις νέες συνθήκες, το πως δημιούργηθηκαν οι βάσεις για τους νεώτερους πολιτισμούς και ποια χαρακτηριστικά κουβαλάμε στο DNA μας ακόμα και σήμερα από εκείνους τους μακρινούς καιρούς.

Όλα αυτά σε μια απλή κατανοητή γλώσσα με πάρα πολλές ιστορίες για την συμπεριφορά και τις κοινωνίες του ζωικού βασιλείου και παραδείγματα που εύκολα μπορούμε να ταιριάξουμε με όσα έχουμε γνωρίσει η, ζήσει και ακόμα ζούμε.

Ο Γιάννης Μανέτας είναι διδάκτορας βιολογικών επιστημών , είναι καθηγητής Φυσιολογίας Φυτών, έχει εργαστεί ακόμα ερευνητικά στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, στον Πειραματικό Σταθμό ABISCO της Λαπωνίας, και στο Πανεπιστήμιο Stirling στην Σκωτία, στο GOTEBORG στην Σουηδία, και στο ESSEN και KARISRUHE στην Γερμανία.

Από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης  κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του ΤΙ ΘΑ ΕΒΛΕΠΕ Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ το οποίο έχει μεταφραστεί και στα Αγγλικά.ΠΕΡΙ ΦΥΤΩΝ ΑΦΗΓΗΜΑΤΑ -ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, και Η ΖΩΗ ΣΗΜΕΡΑ , ΑΛΛΟΤΕ, ΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

Έχει γράψει επίσης τα μυθιστορήματα ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ ΠΟΥ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕ ΤΟ GINGKO BILOBA και  Η ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ.

Σας συνιστώ το βιβλίο που διαβάζω και ελπίζω να το βρείτε και εσείς το ίδιο ενδιαφέρον!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σύντομα χειρουργεία καταρράκτη στο Νοσοκομείο Καρύστου. Αναβάθμιση οφθαλμολογικού ιατρείου.

  Έτοιμο και το νέο οφθαλμολογικό ιατρείο. Ευχαριστούμε τον οφθαλμίατρο του Νοσοκομείου μας κ. Τοουλιά, αρχικά γιατί δέχτηκε να ενταχθεί στο...