Αυτούς τους μήνες γίνεται μια συνέργεια μεταξύ μελισσοκόμων , σχολείων, σχολής Φωτογραφίας της ΣΑΕΚ, καλλιτεχνών της περιοχής μας με το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με τον δήμο Καρύστου που βοηθάει τις δράσεις στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.
Το αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών έχει καταγραφεί σε χιλιάδες φωτογραφίες από τις οποίες θα επιλεγούν μερικές για μια ψηφιακή έκθεση, έχει γίνει βιντεοσκόπιση στα σημεία όπου βρίσκονται μελίσσια, έχουν γίνει καλλιτεχνικές δημιουργίες από καλλιτέχνες της περιοχής μας και έχουν ζωγραφιστεί κυψέλες από τα παιδιά του δημοτικού. ( Αυτές τις δράσεις γνωρίζω, πιθανόν να είναι και άλλες).
Και πάμε τώρα να εξηγήσουμε τι είναι αυτό ακριβώς και τι μπορούμε να σκεφτούμε εμείς οι Έλληνες, γιατί το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, χρησιμοποιεί πολλές αγγλικές λέξεις. Λέει λοιπόν στην σελίδα του ότι η δράση αυτή είναι signature.Δηλαδή, υπογραφή. Υπάρχει η έκφραση, "Οξύμωρο σχήμα" και ταιριάζει γάντι σε αυτή την περίπτωση. Δηλαδή, "Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού" και άλλης γλώσσας λέξεις.
Τι υπογράφει θα πεις τώρα? Εκεί που μας υπογράφει τόσα χρόνια το υπουργείο και δεν βγάζει λεφτά να τελειώσει ο τρούλος του Άγιου Ταξιάρχη? Να μπει νέος σοφάς στις βρύσες της Άγιας Σοφίας, η να ασχοληθεί με τον Άγιο Δημήτριο, που όλα αυτά μαζί είναι μνημεία βυζαντινά του νεότερου πολιτισμού μας?
Όχι αγάπη μου, δεν έχει για αυτά λεφτά το υπουργείο, ορίζει όμως υπαλλήλους να βρίσκουν εθελοντές και χορηγίες για να προωθήσουν την άυλη και την υλική πολιτισμική μας κληρονομιά. Δηλαδή, για αυτό λέει signature.
Aς πούμε ότι είναι έτσι. Ας ρωτήσουμε όμως και κάτι πάρα πάνω. Το περιβάλλον, δεν είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς? Βεβαίως και είναι και η ερώτηση είναι εντελώς ρητορική. Βλέπετε εσείς να προστατεύεται το περιβάλλον της άυλης και της υλικής μας κληρονομιάς? Μάλλον έχει γίνει " Εκτελούνται Οικοδομικαί εργασίαι ο Μητσάρας- κάνουμε μεταφοραί_".Το έχουμε εξαντλήσει το θέμα και δεν πλατιάζω πάρα πάνω.
Στην σελίδα λοιπόν λέει ότι αυτή η signature δράση, λέγεται, " Sweeten your heritage" και έχει και τις ωραίες ζωγραφιές των παιδιών. Πραγματικά εξαιρετικές, αλλά τα πουλάκια μου ζωγράφισαν και ανεμόμυλους που ωωωωω! δεν φαίνονται στις φωτογραφίες!.
Μα είδατε τι ωραία που τα κανονίζουν όλα στα υπουργεία τους μέσα? Πόσο καλλιτεχνικά? Έχουμε σου λέει ωραίες μελισσούλες που πετούν ανέμελες και ρουφούν το νέκταρ από τα μελισσοκομικά βότανα του βουνού . Αλλά οι δάφνες που πήγαν και έβαλαν για να αναπλάσουν και καλά στον Καστανόλογγο, δεν είναι το φαγητό της μέλισσας. Και δεν εννοώ την δάφνη που ρίχνουμε στις φακές, εννοώ τις άλλες, τις πυκροδάφνες, που κόβουμε για να σβήνουμε τις φωτιές. Βέβαια, ότι έχει απομείνει από τις "Εκτελούνται οικοδομικαί εργασίαι ο Μήτσος".
Ας μην πλατιάζουμε όμως ούτε εδώ, ας πούμε τι σημαίνει το Sweeten your heritage. Aκριβής η μετάφραση είναι, Γλύκανε την κληρονομιά σου.
Μας το λέει καθαρά η δράση, μας γλυκαίνει το χάπι...ααα, συγνώμη, την κληρονομιά μας ήθελα να πω.. και νομίζω ότι ταιριάζει και το 'Σώσον Κύριε την κληρονομία σου" καλύτερα.
Τι άλλο κάνουν για να γλυκάνουν την κληρονομιά μας και να την βάλουν μαζί με τα είδη προς εξαφάνιση ?
Έκαναν το beelosophy. Bee - living. Bees and our future.
Δεν καταλαβαίνω το γιατί επαναστατούν όλοι όταν λέμε ότι πρέπει με το απολυτήριο να παίρνει και το παιδί οπωσδήποτε και το Lower. Πως θα διαβάζει τις σελίδες του κράτους του? Αντί να έχουν ελληνικά, και την σελίδα ολόκληρη σε αγγλικά, έχουν κάνει έναν αχταρμά. Τέλος πάντων, πάμε πάρα κάτω.
Αυτό σημαίνει, Μέλισσοφιλοσοφία, Το να ζει/πως ζει η μέλισσα/ Μέλισσες και το μέλλον μας.
Δεν το βλέπω όμως..δεν το βλέπω το μέλλον μας..γιατί χωρίς μέλισσες δεν υπάρχει μέλλον και χωρίς περιβάλλον να τρέφεται η μέλισσα, δεν θα υπάρχουν μέλισσες επομένως δεν θα υπάρχει ζωή. Δεν υπερβάλλω. Η μέλισσα είναι ο πρώτος επικονιαστής, δηλ, γονιμοποιεί τα φυτά, δέντρα και λουλούδια. Άντε να το πεις στον Μήτσο και τις Οικοδομικές του εργασίες να μου πεις, αλλά αυτός είναι σε άλλο υπουργείο. Είναι στο της Ενέργειας τώρα και δεν μπορούν τα υπουργεία να τσακώνονται.. Μπορούν μόνο να μας "γλυκαίνουν " το χάπι της "ανάπτυξης".
Η δράσεις αυτές είναι και στην Κρήτη, ναι βέβαια, και εκεί έχει παραρτήματα ο Μήτσος..για την Ρόδο που επίσης έχει δράσεις δεν γνωρίζω. Αλλά, ποτέ δεν ξέρεις...Μήτσος είναι αυτός.
Τέλος πάντων, μη με ακούτε μένα τώρα..είμαι και υπερ ευαίσθητη με κάτι τέτοια θέματα, δηλ το περιβάλλον, την χρήση της γλώσσας, τις χρηματοδοτήσεις που δεν γίνονται κλπ. Ας είναι καλά οι άνθρωποι που ασχολούνται μήπως και κάτι σωθεί στο τέλος...
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
Μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρύστου μετατρέπουν κυψέλες σε τέχνη
- Ευαισθητοποιείται περιβαλλοντικά και ενθαρρύνει όλους μας να αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο και τις ευθύνες μας στο οικοσύστημα.
- Bελτιώνει τη γνώση και αναπτύσσει διάλογο γύρω από το πώς μπορεί να ανασχεθεί η απώλεια βιοποικιλότητας και η πληθυσμιακή μείωση των επικονιαστών.
- Εξοικειώνεται με σύγχρονες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας, απολαμβάνει πολιτιστικούς πόρους και συνδέει το κοινό με τον πολιτισμό του τοπίου και τη φύση της Καρύστου και της Νότιας Εύβοιας, τις Μέλισσες και τη μελισσοκομία, ενισχύει την προσπάθεια ανάδειξης του πολιτισμού της περιοχής.
- Συμβάλλει στην ανάδειξη της διατροφικής και πολιτιστικής αξίας του μελιού και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης στον εργαζόμενο άνθρωπο που με τα χέρια και το μυαλό του παρεμβαίνει στη φύση και παράγει τα πάντα γύρω μας, βοηθώντας την κοινωνία να εξελίσσεται.
- Προάγει την ισότητα στην πρόσβαση, στη συμμετοχή και στην εξοικείωση με σύγχρονα πολιτιστικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.
- Ενισχύει την κοινωνική συνοχή και συμβάλλει στην αποδοχή της διαφορετικότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου