Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Απόφαση του ΔΣ Καρύστου για την λειτουργία του πρώην Υποθηκοφυλακείου Καρύστου ως υποκαταστήματος Κτηματολογικού Γραφείου.

 



ΑΡΙΘ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ : 90/2024 

ΘΕΜΑ: ΕΚΤΑΚΤΟ 1ο «Λήψη απόφασης για την λειτουργία του πρώην Υποθηκοφυλακείου Καρύστου ως υποκαταστήματος Κτηματολογικού Γραφείου».

 Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εισηγούμενος το 1ο ΕΚΤΑΚΤΟ θέμα εκτός της ημερήσιας διάταξης, έθεσε υπόψη του Συμβουλίου τα εξής:

 1) την από 16.07.2024 αίτηση και δικηγόρων και συμβολαιογράφων της Καρύστου απευθυνόμενης προς το Δ.Σ. και την από 17.7.2024 συμπληρωματική αυτής, 

2) το έγγραφο υπόμνημα των άνω επαγγελματιών, συνημμένο στην ανωτέρω αίτησή τους, στο οποίο εκτίθενται αναλυτικά οι ειδικές συνθήκες και οι λόγοι, για τους οποίους είναι αναγκαία η σύσταση και λειτουργία Υποκαταστήματος στην Κάρυστο του Κτηματολογικού Γραφείου Στ. Ελλάδας, άλλως η πενθήμερη λειτουργίας Αρχειοφυλακείου στην Κάρυστο με διευρυμένες αρμοδιότητες, και συγκεκριμένα : «Α.1. Το βασικό επιχείρημα από πλευράς κτηματολογίου για το θέμα της λειτουργίας Υποκαταστήματος Κτηματολογικού Γραφείου στην Κάρυστο είναι ο φόβος να ζητήσουν και άλλες περιοχές της Ελλάδας το ίδιο. Ειδικά αναφέρθηκαν τα νησιά των Κυκλάδων.

 Δεδομένα: Από τα 236 άμισθα υποθηκοφυλακεία που καταργήθηκαν με τον Ν.4512/2018 τα 75 έχουν μετατραπεί ήδη σε υποκαταστήματα Κτηματολογικού γραφείου. Άρα απομένουν 161 πρώην άμισθα υποθηκοφυλακεία που ενδέχεται να ζητήσουν το ίδιο με την Κάρυστο. Από αυτά τις ιδιαιτερότητες της Καρύστου ελάχιστα πρώην ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία τις έχουν. Στα δε νησιά, όπως ο Κυκλάδες, τα περισσότερα υποθηκοφυλακεία ήταν μη ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία (με συμβολαιογράφο να εκτελεί χρέη υποθηκοφύλακα) που σημαίνει ότι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ζητήσουν την δημιουργία υποκαταστήματος. Άρα ο αριθμός των πρώην Υποθηκοφυλακείων που ενδέχεται να ζητήσουν αυτό που αιτούμαστε εμείς, είναι σαφώς πολύ περιορισμένος. 

2. Η μοναδικότητα της περιοχής μας είναι ότι βρισκόμαστε στο δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί σε όλη την χώρα, όπου η λειτουργία ενός και μόνο υποκαταστήματος δεν καλύπτει επ’ ουδενί τις ανάγκες ενός ολόκληρου νησιού. Είναι πέραν από προφανές ότι στο Υποκατάστημα Χαλκίδας ήδη υπάρχει μεγάλη συμφόρηση, μεγάλες καθυστερήσεις και αυτό χωρίς να έχουν ενσωματωθεί ακόμα τα 2 ΑΔΑ: ΨΧ3ΠΩΕΦ-ΙΦΖ Υποθηκοφυλακεία της Βόρειας Εύβοιας όπου και μεγάλα σε όγκο βιβλίων είναι (ειδικά αυτό της Ιστιαίας) και θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις στις μεταγραφές, εγγραφές προσημειώσεων, κατασχέσεων κλπ.. Επίσης, ούτε η μερική ψηφιοποίηση των αρχείων όσο γρήγορα και να γίνει (με ορίζοντα το τέλος του 2025) δεν θα λύσει το ζήτημα διότι: α. Δεν θα συμπεριλάβει όλα τα έτη από 1850 μέχρι σήμερα, αλλά μόνο την τελευταία 20ετία ή 25ετία (2000 μέχρι σήμερα). β. οι πολίτες ήδη με τα σημερινά δεδομένα καθυστερούν πλέον του μηνός να λάβουν ένα απλό αντίγραφο ή, ένα απλό πιστοποιητικό μεταγραφής, ή βαρών, από το αρχειοφυλακείο Καρύστου διότι από την στιγμή που γίνεται η αίτηση στο Υποκατάστημα Χαλκίδας και μέχρι τηνστιγμή να εκδοθεί αυτό από την Κάρυστο και να ξαναπάει στην Χαλκίδα για υπογραφές χάνεται πολύτιμος χρόνος. Χρόνος ο οποίος θα κερδηθεί και θα μειωθεί στο ελάχιστο, σε περίπτωση που η Κάρυστος αποκτήσει Υποκατάστημα. Μην ξεχνάτε ότι η Νότια Καρυστία (σημερινός Δήμος Καρύστου) λόγω του νόμου για το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου σε δασικές εκτάσεις αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα εδώ και πάρα πολλά χρόνια και οι πολίτες απευθύνονται στην Δικαιοσύνη για να αποδείξουν την κυριότητα τους βάσει των παλιών τίτλων. Τίτλοι που υπάρχουν στο Αρχειοφυλακείο Καρύστου και στο αρχείο των Στύρων που αυτή την στιγμή βρίσκεται στην Χαλκίδα και είναι άκρως απαραίτητο να μεταφερθεί στην Κάρυστο. Εφόσον αυτά τα παλαιά συμβόλαια δεν θα ψηφιοποιηθούν τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Κτηματολογίου, καθίσταται αδήριτη ανάγκη να λειτουργεί στην Κάρυστο Υποκατάστημα για την άμεση, ταχεία και ασφαλή έκδοση αντιγράφων συμβολαίων, πιστοποιητικών κλπ. Τώρα με την τελική κύρωση των δασικών χαρτών και την επικείμενη ανάρτηση των κτηματολογικών εγγραφών στην Εύβοια το πρόβλημα θα διογκωθεί σε μέγιστο βαθμό. Πιστεύουμε ότι αυτήν την ιδιαιτερότητα την έχουν σε τόσο μεγάλο βαθμό ελάχιστες περιοχές στην Ελλάδα. 

4. Είναι σε όλους γνωστό το σχήμα και η έκταση του Νομού Ευβοίας, ενός μακρόστενου νομού, που αρχίζει απέναντι από την Αττική (ύψος Σουνίου) και καταλήγει νοτίως του νομού Μαγνησίας, ισοδυναμώντας σε μήκος με τρεις νομούς ήτοι της Αττικής, της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας. Είναι επίσης σε όλους γνωστό ότι στην Κάρυστο υπάγονται τα χωριά του Καβοντόρο, οι κάτοικοι των οποίων για να μεταβούν στην πόλη της Καρύστου χρειάζονται 2-3 ώρες και κατά μεγάλο τμήμα σε χωματόδρομο. Για να μεταβεί κάποιος από την πόλη της Καρύστου στη Χαλκίδα, θα πρέπει να διανύσει 122 χιλιόμετρα και άλλα τόσα για την επιστροφή, δηλαδή συνολικά περί τα 245 χιλιόμετρα. Ενώ για να μεταβεί, επί παραδείγματι, από την Αμυγδαλιά Καφηρέα του Δήμου Καρύστου στη Χαλκίδα θα πρέπει να διανύσει, μετ’ επιστροφής, περί τα 360 χιλιόμετρα αυθημερόν!! Λόγω δε του άσχημου οδικού δικτύου απαιτούνται για τη μετάβαση από την Κάρυστο στη Χαλκίδα περί τις 2,5 ώρες, για δε τη μετάβαση από την Αμυγδαλιά στη Χαλκίδα περί τις 4,5 ώρες. Συνεπώς, πολίτης που ζει σε κάποια από τις ακριτικές περιοχές του Δήμου Καρύστου και με δικό του όχημα επιθυμεί να επισκεφθεί το Υποκατάστημα Κτηματολογικού Γραφείου Χαλκίδας για να μεταγράψει ένα συμβόλαιό του ή να λάβει ένα πιστοποιητικό, θα πρέπει να διανύσει αυθημερόν περί τα 360 χιλιόμετρα, να δαπανήσει για καύσιμα ποσό άνω των 100 ευρώ και φυσικά να διαθέσει μία ολόκληρη μέρα για μία απλή δουλειά, που στο Υποθηκοφυλακείο Καρύστου θα διεκπεραίωνε σε ελάχιστο χρόνο και με μηδενικά έξοδα. Όσον αφορά τη δημόσια συγκοινωνία, καθημερινά από την Κάρυστο προς τη Χαλκίδα εκτελείται ένα μόνο πρωινό δρομολόγιο με λεωφορείο του ΚΤΕΛ, το οποίο αναχωρεί από Κάρυστο στις 6:00 το πρωί, διέρχεται από όλα τα χωριά της διαδρομής. και φθάνει στη Χαλκίδα 3 ΑΔΑ: ΨΧ3ΠΩΕΦ-ΙΦΖ μετά τις 9:30 το πρωί, δηλαδή ταξίδι επί 3,5 ώρες. Επιστρέφει δε, αναχωρώντας από τη Χαλκίδα στις 17:00 και φθάνοντας στην πόλη της Καρύστου στις 21:00 το βράδυ! Το ταξί, με αναμονή στη Χαλκίδα και επιστροφή, που είναι και το οικονομικότερο, στοιχίζει περί τα 180 ευρώ. 

Θα πρέπει να υποστεί ο κάθε πολίτης, νέος, γέρος, πλούσιος, φτωχός, όλη την ανωτέρω περιγραφόμενη σωματική ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση για να λάβει ένα αντίγραφο συμβολαίου ή για να διενεργήσει έναν απλό έλεγχο;; Άλλωστε, κατ’ αυτόν τον τρόπο παρεμποδίζεται και η αυτοπρόσωπη εμφάνιση των πολιτών για όλες ή κάποιες από τις ανωτέρω ενέργειες, οι οποίοι εκ των πραγμάτων θα αναγκάζονται να αναθέσουν και τις πιο απλές υποθέσεις τους σε δικηγόρους, με μεγάλη φυσικά οικονομική τους επιβάρυνση. Η απόσταση από την Χαλκίδα για έναν κάτοικο της Δημοτικής Ενότητας Καφηρέα του Δήμου Καρύστου είναι σχεδόν τέσσερις (4) ώρες. Για έναν κάτοικο της Καρύστου είναι πλέον των δύο (2) ωρών.

 5. Θεωρούμαστε άγονη γραμμή από το Υπουργείο Ναυτιλίας. Β. Για την περίπτωση που δεν ευοδωθεί η προσπάθειά μας είναι ξεκάθαρο ότι η λειτουργία του αρχειοφυλακείου Καρύστου με αυξημένες αρμοδιότητες όπως αυτές που ήδη έχουμε παραθέσει στον πρόεδρο του Κτηματολογίου και στον κύριο Υφυπουργό. Το δε σύστημα πληρωμών για να δέχεται νέες μεταγραφές, αιτήσεις και να χορηγεί αντίγραφα παλιών συμβολαίων από το αρχειοφυλακείο είναι έτοιμο εγκατεστημένο και απομένει η τυπική διαδικασία για την λειτουργία του. Δηλαδή να μπορεί ο πολίτης να κάνει την μεταγραφή στην Κάρυστο να πληρώνει τα τέλη μεταγραφής στην Κάρυστο, όπως επίσης και να λαμβάνει τα πιστοποιητικά μεταγραφής κλπ., από την Κάρυστο.». Ο Πρόεδρος κάλεσε το Δημ. Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά . ……………………………………………………………………………………….. Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού άκουσε την εισήγηση του Προέδρου, έλαβε υπόψη τις διατάξεις του αρ. 65 του ν. 3852/10, μετά από διαλογική συζήτηση, ο μ ό φ ω ν α 


Α Π  Ο  Φ  Α Σ  Ι  Ζ Ε  Ι

 1.  Στηρίζουμε με κάθε μέσο το αίτημα για την σύσταση και λειτουργία Υποκαταστήματος Κτηματολογικού Γραφείου Στερεάς Ελλάδας στην Κάρυστο, άλλως την λειτουργία Αρχειοφυλακείου, επί 5ήμερου, στην Κάρυστο, με αυξημένες αρμοδιότητες, όπου θα πραγματοποιούνται, τουλάχιστον, τα εξής : 

α) η παραλαβή των εγγραπτέων πράξεων και συμβολαίων,

 β) η άμεση πληρωμή των αναλογούντων τελών, μέσω συστήματος πληρωμών, το οποίο είναι ήδη εγκατεστημένο στο υπάρχον γραφείο του πρώην Υποθ/κειου Καρύστου,

 γ) η έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών (βαρών, μεταγραφών, κλπ.), εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, 

δ) η άμεση χορήγηση αντιγράφων συμβολαίων και λοιπών πράξεων. 

2.   Δεν αποδεχόμαστε την αιφνίδια αλλαγή στην κατάσταση του Αρχειοφυλακείου Καρύστου προς το χείρον. Η συμφωνία του κυρίου Δημάρχου, των επαγγελματιών της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Καρύστου και της Βουλευτού του Ν. Εύβοιας κυρίας Κ. Καραμπατσώλη ήταν εξαρχής και απαρέγκλιτα να παραμείνει η υπάλληλος στο Αρχειοφυλακείο Καρύστου όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Η συμφωνία ήταν να παραμείνει αυτή η κατάσταση της πενθήμερης παραμονής της υπαλλήλου μέχρι την ψηφιοποίηση των αρχείων των πρώην Υποθηκοφυλακείων Καρύστου και Μαρμαρίου. Αυτό δεν έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα. Η ενέργεια αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και πρέπει να επανέλθει η προτέρα κατάσταση. 

3.  Η παρούσα να δημοσιευτεί σε μία εφημερίδα κυκλοφορίας εντός νομού Ευβοίας και σε μία πανελλήνιας εμβέλειας, καθώς και να κοινοποιηθεί: α. στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, β. στον αρμόδιο υφυπουργό, γ. στον Πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. <ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ> και σε όλους τους βουλευτές της Π.Ε. Ευβοίας, για να λάβουν γνώση και για να προβούν σε ενέργειες και ανάληψη πρωτοβουλιών για την επίλυση του ζητήματος. Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 90/2024. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σύντομα χειρουργεία καταρράκτη στο Νοσοκομείο Καρύστου. Αναβάθμιση οφθαλμολογικού ιατρείου.

  Έτοιμο και το νέο οφθαλμολογικό ιατρείο. Ευχαριστούμε τον οφθαλμίατρο του Νοσοκομείου μας κ. Τοουλιά, αρχικά γιατί δέχτηκε να ενταχθεί στο...