στην φωτό ο Σταμάτης Παπαμιχαήλ με παρέα.
φωτο Δήμος Φωτάκης -disaki.blogspot.com |
ΤΑ ΙΟΥΛΙΑΝΑ ΤΟΥ 1863
Oι Καρυστινοί αγρότες δεν μπορούν βέβαια να καυχηθούνε ότι συναγωνίστηκαν στην δόξα τους αγρότες της Θεσσαλίας με το Κιλελέρ του 1910, όμως τούτοι οι δικοί μας είχαμε κάποτε ξεσηκωθεί τον Ιούλιο του 1863 ,που θα προσπαθήσουμε να του δώσουμε μια εικόνα στις λίγες τούτες γραμμές έτσι για την εκατονταεικοσάχρονη επέτειο.
Eίχαμε τότε την περίοδο της Μεσοβασιλείας (από τον διωγμό του Όθωνα στις 11/10/1862) μέχρι τον ερχομό του Γεωργίου του Α στις 19/10/1863) με πολλές ταραχές ,στάσεις ,εξεγέρσεις και εμφύλιες διαμάχες σαν συνέχεια του ξεσηκωμού για την έξωση του Όθωνα, που είχαν αρχίσει από τον Σεπτέμβρη του 1861.
Απ΄το "πανηγύρι" αυτό δεν έμεινε έξω κι ολόκληρη σχεδόν η Καρυστία.
Ειδικά για τα γεγονότα της Καρύστου δεν έχουμε άλλη μαρτυρία εξόν από τα γραφτά του ιστοριοδίφη και λόγοιου Σεβαστού Οικονόμου που πέθανε το 1967.
Κατά τον Σεβαστό, στην Κάρυστο υπήρχανε πριν και μετά την έξωση του Όθωνα, δυο πολιτικές μερίδες. 1. Οι κατέχοντες δημόσιες θέσεις (Οθωνιστές) και 2) Οι ιδιώτες δημοκρατικοί, σπουδαστές των Αθηνών κλπ.
Δεν μας λέει αν έγινε κάποια στάση πριν την έξωση του Όθωνα, παρά ότι λίγες μέρες μετά οι δημοκρατικοί της Καρύστου δεν μπορούσαν να ανεχθούν την εξουσία βασιλικούς.
Ο λαός ξεσηκώθηκε μυστικά από μια αντιβασιλική κίνηση που είχε αρχηγούς τον Αύγουστο Ι.Σαραβάνου και άλλους πέντεξη κτηματίες , έμπορους και πολιτευτές και τελικά κατέλαβε την Δημαρχία , διώρισε διοικητική επιτροπή από τους Αντ. Χατζηνικολή, πολιτευτή, Ιωάννη Χατζηνικόλα άλλοτε δήμαρχο, και Γεώργιο Μιχαλάκη η Μιχαηλίδη άλλοτε βουλευτή και κατήρτισε πολιτοφυλακή από καμιά εκατοστή άντρες με αρχηγό τον Αύγουστο Σαραβάνο.
Στο μεταξύ η Κυβέρνηση υιοθέτησε την ενέργεια του Νομάρχη Ευβοίας να διατηρήσει τις νέες αρχές που είχαν συσταθεί και σ άλλους Δήμους της Καρυστίας , κατά το παράδειγμα της Καρύστου, αλλά να μην αναγνωρίσει τον Δημαστυνόμο Σαραβάνο.
Είπαμε όμως ότι με μέσον του Γάλλου προξένου Μπενουά ο γαλλόφιλος υπουργός εσωτερικών Θρ, Ζαίμης διώρισε το Σαραβάνο Δήμαρχο στις 23/11/1862.
Αλλά η πολιτική ανωμαλία συνεχιζότανε και στην Αθήνα και στην επαρχία.
Στα μέσα του Ιουνίου του 1863 γίνανε φοβερές συγκρούσεις μέσα στην Αθήνα, (τα Ιουλιανά) μεταξύ των "πεδινών" αντιδραστικών και ορεινών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνου από 200 άτομα.
Από μια σύμπτωση τα γεγονότα της Καρύστου άρχισαν ακριβώς την ίδια μέρα με της Αθήνας, το βράδυ της Κυριακής 16 Ιουνίου.
Κείνο το βράδυ σ' 'ενα καφενείο στους Μύλους έγινε τσακωμός μεταξύ αντιδραστικών και Σαραβανικών με αποτέλεσμα με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να πιάσουν τον Αριστείδη Μαύρο και να τον κάνουν...μαύρο στο ξύλο.
Στους δράστες Χρ.Νεοφώτιστο και Χρ.Σιδέρη τους πιάσανε ολοίσα για να τους στείλουνε στην Χαλκίδα.Αλλά στον δρόμο το σκάσανε και άμα ήρχε ο Σαραβάνος που έλειπε στην Σύρα , πήρανε θάρρος και όχι μόνο γυρίζανε φανερά έξω, αλλά και στρατολογούσανε οπαδούς για να κάνουμε επίθεση στις δημόσιες αρχές και στους αντιδραστικούς της Καρύστου.
Στις 11 Ιουλίου θα γινότανε επίθεση στην Κάρυστο. Όμως κείνη την ημέρα ερχότανε δύναμη χωροφυλακής απ την Κύμη για να ενισχύσει την νόμιμη φρουρά της Καρύστου. Έγινε συμπλοκή στη θέση Μάζες που έλαβε μέρος όλη η δύναμη της Καρύστου και την γλύτωσε φτηνά, μπορούμε να πούμε από τους εξαγριωμένους στασιαστές.
Την άλλη μέρα, στις 13/7/1863, οι επαναστατημένοι αγρότες στείλανε τελεσίγραφο στις αρχές της Καρύστου και βάνανε όρους για να μην επιτεθούν στην πόλη.
1. Οι έμποροι και οι χτηματίες να χαρίσουνε τα μισά χρέη σε κείνους που τα χρωστάγανε.
2. Να αναβληθεί για ένα διάστημα η πληρωμή των φόρων στο δημόσιο και στον Δήμο και
3. Να δοθεί γενική αμνηστία για όλες τις πράξεις τους.
Οι όροι δεν έγιναν δεκτοί και στις δύο το απόγευμα της ίδιας μέρας οι αγρότες με αρχηγό τον Νεοφώτιστο έκαναν επίθεση ,αλλά η στρατιωτική δύναμη της Καρύστου με βοήθεια από πολίτες ήταν καλά οχυρωμένη σε τέσσερα σημεία και τελικά οι αγρότες αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.
Οι αρχηγοί της εξέγερσης καταδικαστήκανε αργότερα με διάφορες ποινές.
Δε χρειάζεται παρά να κάνουμε μερικά ερωτήματα.
1. Τότε που ακόμα δεν είχανε καλά καλά διαμορφωθεί τα κόμματα, τι άλλο εχτός από μια αδικία σε βάρος τους θα έκανε τους ξωτάρηδες να ξεσηκωθούν?
2. Τι σημαίνει ο πρώτος όρος του "τηλεσίγραφου" (να χαριστούν τα χρέη κλπ)?
3. Γιατί το δρόμο της κεντρικής αγοράς τον είπανε από τότε "Οβρέικα"μόλις λίγα χρόνια από το χτίσιμο της πόλης?
4. Τι ιδέα είχανε οι Καρυστινοί για το πανωγόμι? (και το διάφορο να θες τρεις και τέσσερις φορές)
5. Τι ιδέα είχανε οι Καρυστινοί για τους εμπόρους εγχωρίων προίόντων?
Ας είναι!"
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου