Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

Η 21-4-1967 ΚΑΙ Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ! Χάρης Θέμελης

 

Η 21-4-1967 ΚΑΙ Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ !
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Παρόλο που την αποφράς εκείνην ημέραν της 21-4-1967 καλόν θα ήτο να μην είχαμε γεννηθεί ακόμη, οπότε σήμερον θα ήμασταν κατά πολύ νεότεροι, η Εθνοσωτήριος Επανάστασις της Στρατιωτικής Χούντας μας βρήκε στην τελευταία τάξη του Γυμνασίου (Λύκειον τότε) που ελλείψει αιθουσών κάναμε μάθημα στην γραφική παραλιακή ταβέρνα " Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ " !
Από τότε πρωτοπόρος η Κάρυστος αφού, με δεδομένη την απόσταση της ταβέρνας Πεταλούδας από το Γυμνάσιο, κάλλιστα δύναται να θεωρηθεί ως ο πρόδρομος ή τουλάχιστον η σημερινή τηλεκπαίδευση στα πρώτα της στάδια !
Ας θυμηθούμε όμως τι συνέβη την 21-4-1967 ξεκινώντας από το πρωϊνό της ημέρας εκείνης !
Ήτανε Παρασκευή, μια Παρασκευή σαν όλες τις άλλες. Ξύπνησα κατά τις 7 as ever να ετοιμαστώ για το σχολείο. Με ανοικτό το ένα μάτι πήγα ψηλαφώντας στην κουζίνα, άναψα το γκάζι και έβαλα το μπρίκι για τον αφυπνιστικό καφέ. Άνοιξα στην εταζέρα το ραδιόφωνο WEGA, που πρόσφατα είχαμε με δόσεις αποκτήσει από τους ΑΦΟΙ ΜΠΟΥΣΟΥΛΑ, επειδή τα πρωινά έβαζε τραγούδια για ευχάριστο ξύπνημα. Περίμενα μάλιστα μήπως ακούσω το τραγούδι "ο Κυρ-Αντώνης" που τόσο μ΄άρεσε και με συγκινούσε. Παραξενεύτηκα όμως αντί για τραγούδια είχε εμβατήρια: Περνάει
ο στρατός της Ελλάδος φρουρός... η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει κτλ. κτλ! Προσέχοντας τον καφέ που έψαχνε ευκαιρία για να χυθεί σκεφτόμουν: Τι έχει γίνει ρε γ@μώτο, λες "ο από βορράν κίνδυνος" να εισήλθε στην Ελλάδα και να έχουμε πόλεμο;
Έξω από το παράθυρο ξημέρωνε μια ηλιόλουστη μέρα, στην αυλή η μάνα μου με τις αγαπημένες της γειτόνισσες την Κυρα-Σούλα και την Κυρα-Μαρία έπιναναν σκυθρωπές τον καφέ τους σίγουρα αναλύοντας την εξελισσόμενη πολιτική κατάσταση!
Τις καλημέρισα, -"Τι έγινε ρε μάνα, άρχισε πόλεμος"; -"Όχι παιδί μου Δικτατορία έχουμε πάλι"! -"Πάλι του Μεταξά"; -"Μα τι λες τώρα ο Μεταξάς έχει πεθάνει"!
Τότε άκουσα το διάγγελμα: "Βασιλικόν διάταγμα, αναστέλλονται τα τάδε, τάδε, τάδε άρθρα του συντάγματος λόγω εκδήλου απειλής της δημοσίας τάξεως και ασφαλείας της χώρας εξ εσωτερικών κινδύνων, μπλά, μπλά, μπλα, επιτρέπεται η σύλληψις και φυλάκισις παντός προσώπου άνευ εντάλματος, απαγορεύεται
πάσα συνάθροισις εν κλειστώ χώρω ή εν υπαίθρω, πάσα τοιαύτη θα διαλύεται δια των όπλων, απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός οχήματος και πεζών, μετά την δύσιν του ηλίου πας κυκλοφορών εις τα οδούς θα πυροβολείται άνευ προειδοποιήσεως" !!
Καίτοι εισέτι εν υμιυπνώσει αντελήφθην αμέσως αυθωρεί και παραχρήμα την διαμορφούμενη κατάσταση !
Φως - φανάρι, ο στρατός είχε αναλάβει τα ηνία της χώρας για να μας σώσει! Εξ άλλου προ ημερών η σοβαρά εφημερίς Ελεύθερος Κόσμος σε πρωτοσέλιδο βαρυσήμαντο άρθρο της με πηχυαίο τίτλο προειδοποιούσε: "Ο Κομμουνισμός προ των θυρών της Ακροπόλεως" !
Μάλιστα.. αυτά -και πολλά άλλα- συνέβησαν τότε την ημέραν εκείνην της 21-4-1967 !
Και ερχόμαστε στο σήμερα, σήμερα που παραπονιόμαστε και γκρινιάζουμε για το Lockdown, και την Καραντίνα του Πρωθυπουργού μας Κούλη Μητσοτάκη, για τα μέτρα που έλαβε για την προστασία της υγείας μας από την πανδημία!
Για συγκρίνατε το 67 με το σήμερα. Σήμερα έχεις 6 λόγους που με ένα SMS κυκλοφορείς ελεύθερα μέχρι τις 9 το βράδυ, αν μάλιστα ως φιλόζωος έχεις σκύλο κυκλοφορείς και αργότερα και το κυριότερο δεν κινδυνεύεις να σε πυροβολήσουν! Το πολύ πολύ να φας ένα πρόστιμο 300 Ευρά αν ξέχασες το SMS που γίνεται 600 αν δεν φοράς και το φίμωτρο -συγνώμη τη μάσκα- !
Θα μου πεις τώρα, καλά αλλά το πρόστιμο γιατί; Εε ναι πληρώνεις αλλά αφ΄ενός ζεις και αφ΄ετέρου συνεισφέρεις στα έσοδα του κράτους που φροντίζει για την υγεία σου !
Γεγονός πάντως αναμφισβήτητο είναι ότι η Κυβέρνηση χειρίστηκε άριστα το πρώτο κύμα της πανδημίας αφού προνοώντας και λαμβάνοντας εγκαίρως τα μέτρα της καραντίνας κατάφερε να περιορίσει στο ελάχιστο τα κρούσματα μετάδοσης του κορονοϊού! Βέβαια εν μέσω καραντίνας έδραξε την ευκαιρία εφαρμόζοντας την φιλεργατική της πολιτική να περάσει αντεργατικά νομοσχέδια ισοπεδώνοντας δικαιώματα, ελευθερίες και κατακτήσεις ετών!
Με το πέρας της πρώτης καραντίνας στο 3μηνο του καλοκαιριού που ακολούθησε η Κυβέρνηση μάλλον υποτίμησε το μέγεθος του επερχόμενου δευτέρου κύματος της πανδημίας, αμέλησε και δεν φρόντισε την ενίσχυση και βελτίωση του ΕΣΥ με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και νέες ΜΕΘ. Επέτρεψε την ανεξέλεγκτο είσοδο τουριστών που σε συνδυασμό με την παντελή χαλάρωση των μέτρων από εμάς τους πολίτες όταν επιδεινώθηκαν οι καιρικές συνθήκες η διασπορά και διάδωση του κορονοϊου κατέστη πλέον σχεδόν ανεξέλεγκτη.
Δυστυχώς τώρα ο κορονοϊός θερίζει και η όλη κατάσταση είναι απελπιστική.
Κλειστά πάλι τα μαγαζιά, νέκρωσε η αγορά, καταρρέει η οικονομία, αυξάνεται η ανεργία, αν δεν λωλαθούμε από τον συνεχή εγκλεισμό σίγουρα με αυτήν την ανέχεια θα πεθάνουμε από την πείνα.
Άρα συνοψίζοντας εν κατακλείδι ευλόγως τίθεται το ερώτημα:
Να πεθάνουμε από την πείνα ή από τον κορονοϊό;
Εν τω μεταξύ Κυβέρνηση και όλη η Αντιπολίτευση καθημερινώς επιδίδονται σε ανούσιους διαξιφισμούς αλληλοκατηγοριών- πού όλοι μας έχουμε σιχαθεί- αντί να ομονοήσουν και από κοινού να αντιμετωπίσουν την πανδημία και τα εξ αυτής προβλήματα της κοινωνίας αλλά και τον κακό γείτονά μας, τον απειλητικό κίνδυνο που εξ ανατολών ελλοχεύει για την πατρίδα μας !
Ευτυχώς τουλάχιστον ακούστηκαν ευχάριστα νέα για εμβόλια! Κάργα εμβόλια, εμβόλια αμερικάνικα, γερμανικά, εγγλέζικα, ρωσικά ως και κινέζικα μιας χρήσης!
Ήδη ο Υπουργός μας Υγείας κ. Κικίλιας (ύψος 2 μέτρα) ομού μαζί με τους γνώστες και έχοντας πείραν από τα εμβόλια του 2009 για την γρίπη του Η1Ν1, τον Υφ/ργόν κ. Κοτοζαμάνη και τον συμπαθή Λοιμοξιολόγο κ. Τσιόρδα, φροντίζουν για τον εμβολιασμό μας προς το τέλος Δεκέμβρη που ως ηκούσθη θα αρχίσει κατά πρώτον από τους 300 της Βουλής ! Εμείς.. βλέπουμε..
Χαμογελάστε λοιπόν με αισιοδοξία, ίσως κάνουμε Χριστούγεννα ελεύθεροι, αν πάλι όχι -νάμαστε καλά- το Πάσχα πιθανόν να σουβλίσουμε αρνί !
Μέχρι τότε όμως επειδή ο Κορονοϊός είναι αόρατος, ύπουλος και θανατηφόρος με ιδιαίτερη συμπάθεια σε εμάς τους γερολαίους προσέχουμε: Μάσκα, αποστάσεις, αντισηπτικά, όχι συγχρωτισμούς και σίγουρες-ασφαλείς επαφές τρίτου τύπου !
Έτσι.. με χαμόγελο (αν ζήσουμε) θα περάσει και αυτό !
- - - -
Άσχετο αλλά επίκαιρο: Έχετε και εσείς παρατηρήσει ότι τώρα με την καραντίνα η μόνη πόρτα που ανοιγοκλείνει συνέχεια είναι αυτή του ψυγείου ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου