Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Ευαγγελία Σέρελη- Μια μικρή κουβέντα με την Εκδότρια της Καρυστινής.






Η κ.Ευαγγελία Σέρελη είχε την καλοσύνη να πει δυο λόγια για την μοναδική εφημερίδα της Καρύστου με συνεχή ροή- εκτός της Κατοχής- μέχρι πρόσφατα. Επίσης μας εξήγησε το πως συντάσσονταν η εφημερίδα . Πόσο διαφορετική εποχή! 
Η εφημερίδα ήταν ο συνδετικός κρίκος απανταχού της Γης Καρυστινών, η πηγή της ενημέρωσης, ο πόλος έλξης της διανόησης, το εργαστήρι των ιδεών, το βήμα των πολιτών, η πλατφόρμα του χρονογραφήματος, το πεδίο αγώνων για τα κοινά, και το μοίρασμα της κοινής ζωής τούτου του τόπου.
Η κ.Ευαγγελία ποτέ δεν χαρίστηκε σε κανέναν όταν επρόκειτο να υποστηρίξει με την πένα της και την γνώση της το καλό και το ωφέλιμο, ούτε ποτέ αρνήθηκε το βήμα σε όσους ήθελαν να εκφραστούν η να προχωρήσουν σε κάποια μορφής αγώνα .
Η εφημερίδα ήταν παρόν στον αγώνα για το Πυρηνικό , για τα σχολεία, για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων και του φυσικού περιβάλλοντος.
Θυμάται χαρακτηριστικά την δημιουργία της Αγροτικής Τράπεζας υπό υπουργού Χατζηπάνου του Λαικού Κόμματος. Τις Εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις επί υπουργείας Βογιατζή- το τωρινό Λύκειο Καρύστου. Επίσης το Λιμάνι Στύρων επί Βογιατζή-Αβέρωφ και Μιχαλάκη. Πολλές οι πληροφορίες που ξεπηδούν η μια μετά την άλλη, και η έκπληξη μαζί τους μιας και μαθαίνουμε ότι το πρώτο νηπιαγωγείο στην περιοχή μας , ήταν το νηπιαγωγείο στο χωριό Καλλιανού! Μετά ακολούθησαν στην Κάρυστο η στο Μαρμάρι!
Ο Δήμαρχος Δεληγιώργης επίσης αναφέρθηκε για να μάθουμε ότι το 1937 έγινε η μελέτη ύδρευσης το οποίο υλοποιήθηκε με το σχέδιο Μάρσαλ!
Τώρα που κουβεντιάζουμε για το πάρκο της εκκλησίας που έχει αδειάσει από φυτά και λουλούδια, ενώ η παιδική χαρά έχει σχεδον εξαφανιστεί , είναι πολύ ενδιαφέρον να ακούει κάποιος την ιστορία του πως ο δήμαρχος Δεληγιώργης ήρθε σε συμφωνία με τον υπεύθυνο της ΜΟΜΑ και με τραπεζώματα και καλοπιάσματα τον έπεισε να σπάσει τον τεράστιο βράχο που ήταν εκεί για να γίνει το πάρκο.
Μάλιστα στο αρχικό σχέδιο, ήταν μόνο μια είσοδος και έξοδος αλλά μετά την παρέμβαση του Γιάννη Σέρελη, έγινε όπως είναι τώρα.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ την κ.Σέρελη που μας έκανε την τιμή να μοιραστεί μαζί μας τις πληροφορίες και να μας δείξει τον μουσιακό πια, εξοπλισμό του τυπογραφείου της.

Το τυπογραφείο άνοιξε το 1928 και το 1929 η εφημερίδα ΚΑΡΥΣΤΙΝΗ από τον πατέρα της Ιωάννη Σέρελη.
Η κ.Σέρελη μας έδειξε τα μηχανήματα του τυπογραφείου . Το πιεστήριο, τον πάγκο για την σύνταξη των κειμένων, λέξη λέξη, γράμμα γράμμα!
το πιεστήριο

ο πάγκος για την δημιουργία του κειμένου





η θήκες με τις πλάκες όπου πάνω τους υπάρχει το κάθε γράμμα και το κάθε σημείο στήξης.

τιμητικό δίπλωμα

ο Ιωάννης Σέρελης με την σύζυγο του

το γραφείο του Ιωάννη Σέρελη

οι φωτογραφίες του Κένεντυ και του Θεοχάρη Κότσικα με αφιερώσεις




 

φωτογραφία της ομογένειας -πιστών αναγνωστών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου