Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Λίγα λόγια για τα Χρονογραφήματα.

 



Το χρονογράφημα είναι ένα είδος γραπτού λόγου που έχει την μαγική δύναμη να αναπαριστά εικόνες, μνήμες συναισθήματα , ήθη και έθιμα. Ανάμεσα στις γραμμές τους μαθαίνεις ιστορικά στοιχεία, σημαντικές στιγμές της περιοχής, περιγράφονται συνήθειες, επαγγέλματα και καλλιτεχνικές εκφράσεις όπως και δημιουργίες.

Το χρονογράφημα είναι ο καλύτερος τρόπος να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη ενός τόπου. Μαζί με την μνήμη ενισχύεται η ταυτότητα του, περιφρουρείται η κληρονομιά του και το δέντρο της ζωής κρατιέται δυνατά από τις ρίζες του.

Τώρα που η ζωή τα φέρνει έτσι και σε τούτο τον μικρό τόπο όλα αλλάζουν τόσο γρήγορα η μνήμη του πρέπει να διαφυλαχτεί και η κληρονομιά του να δοθεί σαν αντίδωρο στους νεώτερους και όσους θα ήθελαν να την κοινωνήσουν.

Όπως όταν αγαπάς έναν άνθρωπο, δεν τον αγαπάς μόνο για την μορφή του αλλά κυρίως για τον χαρακτήρα του και όσα σας δένουν, έτσι και με τον τόπο. Τα ωραία τοπία υπάρχουν παντού, ο χαρακτήρας του όμως είναι οι άνθρωποι του και οι άνθρωποι του χωρίς την μνήμη τους δεν είναι παρά τουρίστες στον τόπο τους.

Πολλοί λένε ότι η ηλικία δεν έχει σημασία. Και όμως έχει. Η οπτική αλλάζει με τα χρόνια, το βάθος των πραγμάτων παίρνει άλλες διαστάσεις , το ποιος είσαι και πως καταλαβαίνεις την θέση σου σε αυτόν τον μεγάλο κόσμο, γίνεται όλο και πιο δύσκολο χωρίς την ιστορία σου.

Διαβάζουμε και καταγράφουμε λοιπόν την ζωή μας για να μην χαθεί και να υπάρχει η απόδειξη ότι ετούτος ο τόπος έχει τον δικό του χαρακτήρα με τα καλά του και τα κακά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου