Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

΄Εντυπος τύπος στην Κάρυστο.



Για πολλά πολλά χρόνια η εφημερίδα Καρυστινή, ενημέρωνε όλους τους ενδιαφερόμενους αλλά ταυτόχρονα, με σχολιασμούς και χρονογραφήματα αποτύπωνε την καθημερινή ζωή. Η εφημερίδα έκλεισε πριν 3,η 4 χρόνια αν θυμάμαι καλά. Δηλ. γύρω στο 2017 η 18. Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας βγήκε το 23/10/1929. Μετά τον θάνατο του Ιωάννη Σέρελη, την εφημερίδα συνέχισε η κόρη του Ευαγγελία Σέρελη σε πείσμα των καιρών, δεν άλλαξε τίποτα στο ύφος και στην παρουσία της.

Όσο αφορά τις εφημερίδες, ήταν για κάποιο διάστημα οι "Καρυστινοί παλμοί", και για ένα πολύ μικρό διάστημα, η Κarystia Press, η οποία έγινε και διαδικτυακή. Δυστυχώς δεν κράτησε πολύ.

Τα περιοδικά που συντροφεύουν και αποτυπώνουν την ζωή, είναι η ΚΑΡΥΣΤΟΣ, της Αδελφότητας Καρυστίων της Αθήνας για 110 χρόνια, και 



η ΗΧΩ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ, της κ.Ιωάννας Μούτση που μπορείτε να το βρείτε σε συγκεκριμένα σημεία κάθε τρίμηνο.

Και στα δύο περιοδικά, μπορείτε να βρείτε εξαιρετικές μελέτες για διάφορα θέματα όπως και χρονογραφήματα.

Διαβάζοντας ΞΑΝΑ ,τα βιβλία του Σταμάτη Παπαμιχαήλ μαθαίνουμε για μια εφημερίδα που έβγαινε για 17 ολόκληρα χρόνια με τον τίτλο ΤΟ ΚΟΥΠΟΝΙ.

Θα αναφερθούμε εκτενέστερα σε αυτό αντιγράφοντας το κείμενο του Παπαμιχαήλ και ελπίζω να βρούμε την ευκαιρία να καταγράψουμε την ιστορία της κάθε εφημερίδας , έστω και ήταν μικρή η ζωή τους.

Καρυστινά νέα, βρίσκουμε και στον Ευβοικό τύπο γιατί ευτυχώς, ακόμα υπάρχουν και δεν έχει καταπιεί το διαδίκτυο τα πάντα.

Στο βιβλίο ΦΥΛΛΑ ΦΤΕΡΗΣ ΑΠ ΤΗΝ ΚΑΡΥΣΤΟ Β ΤΟΜΟΣ 1998, ΣΕΛ 191, αναφέρεται η εφημερίδα ΚΑΒΟΝΤΟΡΟΣ και μάλιστα στο φύλλο της 30.1.54 δημοσιεύεται επιστολή του δασκάλου Κωστή Μαστρογιάννη με τίτλο, ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΒΟΝΤΟΡΟΥ. Αναφέρεται σε και σε χρονογράφημα του Σπ Μελλά στην ΕΣΤΙΑ της 31.7.54 που αρχίζει "Εκεί εις τον Καβοντόρον.."



Ο Άγγελος Κεκεμπάνος έγραφε χρονογραφήματα στην ΚΑΡΥΣΤΙΝΗ, ζωγραφίζοντας στην κυριολεξία τον Καρυστινό τρόπο ζωής που ακόμα και τότε που έγραφε, δεν υπήρχε πια σε ένα μεγάλο βαθμό.










Διαβάζοντας τα βιβλία του Παπαμιχαήλ, ταυτίζομαι γιατί για 10 ολόκληρα χρόνια έκανα ακριβώς αυτό και μάλιστα σχεδόν καθημερινά. Καταγραφή της επικαιρότητας, σχολιασμοί και χρονογραφήματα. Λαογραφία και πολιτισμός στο blog Sofiascomments. Καταργήθηκε πριν 2 μήνες περίπου και πολλές φορές αναρωτιέμαι για το αν έγραφαν σήμερα στο ίντερνετ, θα είχαν ποτέ τελειώσει τα βιβλία ? Θα άντεχαν την κοινωνική πίεση , το  μπούλιγκ και τις προσβολές?  Έχω τυπώσει σε πρόχειρα βιβλία τα βασικά θέματα που απασχόλησαν την κοινωνία σε μεγάλο βαθμό  ενώ όλα τα άλλα, βυθίστηκαν στο άπειρο του διαδικτυακού χάους. Ξεκίνησε τον Φλεβάρη του 2008, άρχισα να ασχολούμε με τα κοινά το 2009 και σταμάτησα τον Μάη του 2021. Για την Ιστορία.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου