Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

Καρυστινά: Κώστας Μανής ο φιλόλογος καθηγητής μας !! Χάρης Θέμελης

 

Καρυστινά: Κώστας Μανής ο φιλόλογος καθηγητής μας !!
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
-Εκεί που τραγουδούσα εξεδίπητες φωναχτά για να με ακούει το σπίτι το άσμα του Καζατζίδη "Αυτή η νύχτα μένει που θάμαστε μαζί", μούρθε ταμπλάς κατακέφαλα η παράταση της καραντίνας μέχρι τις 27/4.. και βλέπουμε..! Ωχ, Όχι ρε γμτο, όχι πάλι μέσα, οπότε με πεσμένα τα φτερά άρχισα να σιγοψιθυρίζω "Σαν βγω απ΄αυτή τη φυλακή κανείς δεν θα με περιμένει" του Νιόνιου !
Ο αρχαίος ημών πρόγονος Μένανδρος είχε πει : "Υγεία και νους εσθλά τω βίω δύο" δηλαδή η υγεία και το μυαλό είναι δύο θαυμαστά πράγματα στη ζωή, λες και δεν το ξέραμε και αυτόν περιμέναμε να μας το πει !
Καραντίνας ένεκα παραμένεις στο σπίτι προστατεύοντας έτσι, πλην της πάχυνσης, την σωματική σου υγεία, καθώς όμως περνούν οι μέρες αρχίζεις να αμφιβάλεις για την ψυχική σου..
Φοβάμαι μήπως με τόσο καιρό ακόμα κλεισμένοι μέσα σε λίγο αρχίσουμε να πηδάμε απ΄τα παράθυρα.. που ευτυχώς εγώ θα γλυτώσω μένοντας σε ισόγειο μονοκατοικία !
-Καραντινιασμένος σπίτι, ένας σώφρων και προνοητικός, όπως εγώ, αναζητεί διεξόδους, με κάτι πρέπει να ασχοληθεί και επειδή υπάρχουν πολλά τέτοια κάτι πρέπει να τα βάλεις σε μια τάξη με σειρά προτεραιότητας.
Κατ΄αρχήν είπα να αρχίσω με την καθαριότητα, επειδή όμως σκέφτηκα ότι αυτό το κάτι είναι επαναλαμβανόμενο κάθε 4,5 μέρες το αποφάσισα: "Χάρη πρόσεχε λίγο και κάνε την καθαριότητα στο τέλος της καραντίνας για να είναι καθαρά"!
Έτσι λοιπόν άρχισα το διάβασμα. Έβγαλα τα γυμνασιακά βιβλία που μου αρέσουν, μαθηματικά, φυσική, γεωμετρία έτσι για να ξαναθυμηθώ τους τύπους και να λύσω κανένα πρόβλημα ! Εντρύφησα σε αυτά 3 μέρες αλλά επειδή φιλοσοφώντας ξαφνικά σκέφτηκα "τα μαθηματικά μπορούν να οριστούν σαν την επιστήμη στην οποία δεν ξέρουμε ποτέ γιατί πράγμα μιλάμε ούτε αυτά που λέμε είναι σωστά" , τα ξανάβαλα στη θέση τους!
Έτσι εδώ και αρκετές μέρες διαβάζω, αδυναμία μου, αρχαίους φιλοσόφους. Μελετώντας τον Αριστοτέλη έφτασα στο σημείο που ο Μέγας Αλέξανδρος είπε για τον δάσκαλό του Αριστοτέλη: "Στον πατέρα μου οφείλω το ζειν και στον δάσκαλό μου το ευ ζειν" !
Στο διάβασμα της λέξης "οφείλω" κοντοστάθηκα προς στιγμήν αναρωτώμενος: "μήπως, λόγω ηλικίας, έχω ξεχάσει και οφείλω τίποτα βερεσέδια εκτός από αυτά που πάγια χρωστάω της Μιχαλούς; "!
Επανήλθα όμως φέρνοντας στο νου μου όλους τους δασκάλους και καθηγητές -τους θυμάμαι όλους- που με δίδαξαν κατά καιρούς. Με νοσταλγία ξεχωρίζω αγαπημένους αρκετούς, πρέπει όμως να περιοριστώ στον φιλόλογο καθηγητή Κώστα Μανή που ας μην ξεχνάμε είναι και η επικεφαλίδα του παρόντος θέματος!
-Ο καθηγητής μας Κώστας Μανής τότε πλησίαζε τα 50, σχετικά κοντός και ως εκ τούτου πάντοτε ευθυτενής με ελαφρά λόρδωση, όπως οι στρατιωτικοί, είχε συμβία του την κυρία Βιβή και 2 κόρες την όμορφη Μαρία και την Βαγγελίτσι, έτσι την έλεγε, που του έμοιαζε κατ΄εικόνα και καθ΄ομοίωσιν !
Αγαπούσε το επάγγελμά του θεωρώντας το λειτούργημα και καθήκον πασχίζοντας έτσι να μας μεταδώσει τις γνώσεις του.
Είχε έρωτα με τα αρχαία, λάτρευε την συντακτική ανάλυση και είχε πάθος με τις εγκλητικές και χρονικές αντικαταστάσεις των ρημάτων ! Στην διάρκεια του μαθήματος ήταν κέρβερος, νευρίαζε και στεναχωριόταν όταν δεν ήμασταν συνεπείς! Το τότε εκπαιδευτικό σύστημα επέτρεπε προς εμπέδωση της γνώσης την χρήση σφαλιάρας που ποτέ δεν έκανε χρήση ο Μανής ! Αντιθέτως κρατούσε μια μπαγκέτα από τύμπανο που στην άναβε κατακέφαλα από κοντά αλλά και από μακριά ποτέ δεν αστοχούσε ώστε να την φάει κάποιος άλλος! Θα έλεγα ότι μάλλον ήταν πολύ καλύτερος της σημερινής παγκόσμιας πρωταθλήτριάς μας στην σκοποβολή της Άννας Κορακάκη !
Στα διαλείμματα όμως ήταν άλλος άνθρωπος, μας μάζευε όλους μαζί, άλλες φορές μόνο τα αγόρια, ή μόνο τα κορίτσια και μας μιλούσε με αγάπη σαν πατέρας για το τι θα αντιμετωπίσουμε στη ζωή μας, μας συμβούλευε για τα πάντα χωρίς ταμπού!
Λάτρης του Βενιζέλου και αντιβασιλικός θυμάμαι όταν έγινε μια απεργία των καθηγητών ανέβηκε σε μια καρέκλα για να μας ζητήσει συγνώμη που δεν θα γίνονταν μαθήματα και να μας εξηγήσει τα δίκαια αιτήματα του αγώνα των καθηγητών και συνεπαρμένος στο τέλος είχε βουρκώσει !
-Πλησίαζε ο χειμώνας του 63, όταν κάποια μέρα την ώρα που σχολούσαμε ο Μανής είπε: "Μανώλης Μοσχόβης, Χάρης Θέμελης και Δημήτρης Μυλωνάς μείνετε σας θέλω, αγόρασα μια σόμπα για ξύλα και τα μπουριά με τις γωνιές τους, σας περιμένω στο σπίτι μου κατά τις 5 το απόγευμα να τη βάλουμε στην θέση της να την ανάψουμε κιόλας".
Στις 5 από την αυλή βάλαμε τη σόμπα στην κουζίνα, από εκεί έπρεπε τα μπουριά να περάσουν από το χωλ και να βγουν έξω από το τζαμιλίκι της πόρτας του άλλου δωματίου. Ο Μανής με την μπαγκέτα στο χέρι μας έδινε οδηγίες και η κυρία Βιβή κοιτούσε.. Ξεκινήσαμε βάζοντας τα κάθετα μπουριά στη σόμπα, ανέβηκε σ΄ένα τραπέζι ο Μανώλης, σ΄ένα άλλο ο Δημήτρης και εγώ σε μια καρέκλα βάλαμε τη γωνιά ψηλά και συνεχίσαμε οριζόντια . Κοντεύαμε να φτάσουμε στην πόρτα όταν ένα μπουρί δεν έμπαινε με τίποτα μέσα στο άλλο.. Τότε ο Μανής κουνώντας την μπαγκέτα άρχισε να φωνάζει: "Ρε βάλτη μέσα ρε Μανώλη, βάλτη ρε, σπρώξε από πίσω εσύ ρε Δημήτρη" ! Ως ήτο φυσικόν το αθώο μυαλό μας όπως και της κυρίας Βιβής επήγε εις το πονηρόν και όπως ξέρετε όταν δεν πρέπει να γελάσεις όχι μόνο δεν γελάς αλλά θα σε πιάσει και νευρικό ! Έτσι τεντωμένοι με τα χέρια ψηλά προσπαθούσαμε να κρατήσουμε τα μπουριά αλλά και το νευρικό γέλιο που, ως μεταδοτικό, κόλλησε την κυρία Βιβή που άρχισε να χαχανίζει δυνατά και με δάκρυα στα μάτια κρατούσε την κοιλιά της ! Ο Μανής συνέχιζε " Βάλτη ρε τέλειωσε, σπρώξε ρε από πίσω" όταν ξαφνικά η κυρία Βιβή σωριάστηκε στο πάτωμα ! Το γέλιο μας κόπηκε αμέσως. "Βιβή μου τι έπαθες" φώναξε ο Μανής και με την μπαγκέτα άρχισε να μας βαράει στα πόδια και όπου βρει. " Όξω ρε, όξω ρε φύγετε θα μου σκοτώσετε τη γυναίκα" . Πηδήσαμε απ΄τα τραπέζια, πέσανε τα μπουριά κάτω, πήγαμε να τα μαζέψουμε αλλά ο Μανής συνέχισε να φωνάζει "Όξω ρε, όξω θα μου πεθάνετε τη γυναίκα" και με την μπαγκέτα και κλωτσιές μας έβγαλε έξω! Ανησυχούσαμε δεν ξέραμε τι είχε πάθει η κυρία Βιβή..
Την επομένη ήμασταν σαν τις βρεγμένες γάτες περιμένοντας τις συνέπειες.. Ο Μανής μας φώναξε παράμερα και μας είπε χαμογελώντας: "Θα σας πω κάτι αλλά ξεχάστε το αμέσως! Δεν είχε πάθει τίποτα αλλά από τα πολλά γέλια ρε μπαγάσηδες δεν μπορούσε να κρατηθεί και επειδή της φεύγανε γιαυτό κάθισε κάτω" !
Κώστας Μανής καθηγητής και άνθρωπος, ας είναι αναπαυμένη η ψυχή του !
- - -
Μείνετε σπίτι, τς.. τς.. τα.. πόσο πια ανάποδοι άνθρωποι αυτοί οι Καβοντορίτες.. έτσι και τους πεις κάνε αυτό.. το αντίθετο θα κάνουν !!
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου