Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

" Η στοιβή" Χρονοχράφημα του Άγγελου Κεκεμπάνου στην Καρυστινή.

 Μάης 2008.  Η στοιβή.



Τώρα θα μου πείτε,τι πράμα είναι τούτο πάλι! Κάντε υπομονή και θα σας το πω. Κείνα τα χρόνια τα παλιά, οι νοικοκυράδες ούτε πολλές κάμαρες είχανε, ούτε και ντουλάπια μπόλικα όπως τώρα δα. Κι αν είχανε κάνα ντουλάπι  χώνανε μέσα τα τυριά, τα καρβέλια άντε και καμιά μελτερίτσα με ρετσέλι η το βάζο με το γλυκό για τις θείτσες που πήγαιναν να ευχηθούν χρόνια πολλά στις γιορτάδες.

Που τα σημερινά μεγαλεία με τις πολλές κάμαρες ,τα γυαλιστερά ντουλάπια και χαλιά Ανατόλια.! Απ ούλα έχουμε τα σπίτια σήμερα εκτός από μουσαφιαραίους!

Οι γυναίκες δεν αδειάζουν τώρα για τραταμέντα και άλλα τέτοια του παλαιού καιρού. Τώρα έχουμε τα σίριαλ της τηβούς και μιρ μπουζούκ , που έλεγε και ο μακαρίτης ο Πόντος όταν ζύγιζε τα κρεμμύδια στο καντάρι. 

Οι παλιές πουλέτε, σε ένανε από τους τέσσερις τοίχους μια κάμαρης στοιβάζανε τόνα πάνου στάλλο τα στρωσίδια τους κάθε πρωί και το βράδυ την ώρα του κοιμήσου τα ρίχνανε στο κρεβάτι η χάμου στην ψάθα. Κοιμούντανε νωρίς και παρακαλάγανε το Θεό να τους ξυπνήσει την άλλη μέρα να πάνε στις δουλειές τους. Η Κατίνα του Παναγή, από τις πέρα γειτονιές, καμάρωνε για τη στοιβή της και ο άντρας της την καμάρωνε για την ομορφιά της. Και τι δεν είχε κείνη η στοιβή!

Αχυρένια στρώματα κάτου κάτου και σειρά σειρά πάνου βελέτζες ,μπατανίες, σάσματα, σεντόνια, φαντά της κρεβατίνας ως και αγοραστό πάπλωμα για κάνα μουσαφίρη Αθηναίο. Την Κατίνα όμως εκτός από τον άντρα της την καμάρωνε και ο μόρτης ο Μιχάλης.

Από δω την είχε από κει την έφερε, κατάφερε και τον έμπασε στο σπίτι της. 

Ο Θεούλης όμως αγαπάει το μόρτη, αγαπάει και το νοικοκύρη. Έτσι ένα βραδάκι που ο μόρτης ήτανε μέσα στην κάμαρη ακούστηκε ο νοικοκύρης που έδενε το γάιδαρο του στο καλύβι του.  Τώρα?

Σήκωσε το σεντόνι που είναι σκεπασμένη η στοιβή και "χώσου κειδά στην άκρη και τσιμουδιά!" Είπε η Κατίνα .."Θα τονέ στείλω κείνονε κάτι να μου φέρει και τότε εσύ γίνεσαι λαγός".

Κάνοντας να βγει ο Παναγής είδε ότι η στοιβή κουνιότανε. "Μπα! Τίναι τούτο "? Είπε στην κυρά του."Εμ, ξέρω γω η μαύρη?"  Είπε εκείνη. "Θα τρύπωσε τσα μέσα κάνα ζουλάπι". "ΑΑ!" Είπε ο Παναγής. "Περίμενε να πάρω το δίκανο και θα το κανονίσω γω το γιούδα!"

Τι να κάνει τώρα η Κατίνα αναγκάστηκε να δικαιολογηθεί. "Σώπα !" Τούπε, "Μην αμαρτήσουμε και πάρουμε τον άνθρωπο στο λαιμό μας.  Ο Μιχάλης είναι κειδά κρυμμένος. Ήθελε ο μπάρμπα Γιώργης να του δώσει την κόρη του την ασκημομούρα επειδή τους είδε μαζί μη σου πω πως! Τούτος χέστηκε από το φόβο του όταν είδε τον γέρο να τον κυνηγάει με την καραμπίνα με είδε όξω που τάιζα τις κότες και με παρακάλεσε. Κρύψε με κυρά Κατίνα όπου μπορείς να γλυτώσω από τούτο το κακό και το το βρεις στην ψυχή σου." 

Τόχαψε ο Παναγής και ουλοίσα πήγε κοντά στην στοιβή , λέγοντας .."Έβγα όξω βρε μπερμπάντη..Έλα να σε κεράσω ένα ρακί να πάει η καρδιά στου τόπο της και άλλη φορά να φυλάγεσαι!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου