Μερικές παραδοσιακές συνταγές που είχα ανεβάσει και στο εξαιρετικό blog Γεύσεις της Εύβοιας. Εκεί θα βρείτε πολλές Καρυστινές συνταγές όπως και από όλη την Εύβοια.
Η μακαρονάδα του τσοπάνη
Από την κ. Σοφία Κόλλια - Κάρυστος
Μακαρονάδα στο τηγάνι στο κονάκι.
Μακαρονάδα στο τηγάνι στο κονάκι.
Τα παλιά χρόνια, ίσως και τώρα μερικές φορές, μαγειρεύουν μακαρονάδα στα κονάκια με τον εξής τρόπο :
Βάζουν λίγο βούτυρο και νερό, όταν βράσει κόβουμε τα μακαρόνια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε σταδιακά κεφαλοτύρι τριμμένο. Όταν είναι έτοιμα, λιώνουμε ακόμα λίγο βούτυρο ανακατεύουμε να λιώσει και βάζουμε ακόμα μια στρώση τυρί τριμμένο. Φυσικά τρώγεται αμέσως....
Την συνταγή μου την έδωσε ο Γιάννης Μυλωνάς.
Λουλουδοκεφτέδες με απίστευτη νοστιμιά!
Από την κ. Σοφία Κόλλια - Κάρυστος
Κεφτέδες από τα λουλούδια των κολοκυθιών
Κεφτέδες από τα λουλούδια των κολοκυθιών
Αφήστε τα τριαντάφυλλα να στολίζουν αυλές γλάστρες και βάζα!
Αφήστε τις μαργαρίτες μόνο για τις ομελέτες του κ.Γαλάτη, και πιάστε τα λουλούδια του κολοκυθιού για γευστικότατες καλοκαιρινές γεύσεις!
Με αντιστοιχία λοιπόν 2 κούπες λουλουδιών κομμένα στο μούλτι, κόβουμε και την πράσινη βάση-μούλτι είναι αυτό!- αν έχετε ΠΟΛΛΑ λουλούδια, μην τα βάζετε αν δεν θέλετε, αλλά στην γεύση δεν φαίνονται καθόλου,
προσθέτουμε ένα κρεμμύδι μεγαλούτσικο,
ένα κολοκύθι μεσαίο τριμμένο στον τρίφτη του καρότου,
μια πατατούλα μεσαία και αυτή τριμμένη στον τρίφτη.
Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι όλα αυτά έχουν πολλά υγρά και θέλουν να στραγγίξουν αρκετή ώρα στο σουρωτήρι για να μη βγει ο κεφτές τηγανητή σούπα!
Ακόμα προσθέτουμε 1 κούπα κεφαλοτύρι, η μια κούπα τρίμμα τυράκι από το βαρέλι, η φετούλα,
3-4 αυγά ένα χεράκι δυόσμος λίγο μαιντανό και τα ανακατεύουμε όλα μαζί!
Ήρθε η ώρα να αρχίσουμε τα γούτσου γούτσου και να αρωματίσουμε το μείγμα μας, να το καλοπιάσουμε και να βγει μυρωδάτο.
Βάζουμε λοιπόν, ρίγανη, αλάτι, πιπεράκι. Στο τέλος προσθέτουμε αλεύρι, η για όλες τις χρήσεις η από αυτό που φουσκώνει μόνο του.
Το αλεύρι έχει σκοπό να ενώσει τα υλικά για να σταθούν στο τηγάνι για αυτό πρέπει να προσέξετε να μη πέσει πολύ και γίνει ο κεφτές παπάρα!
Ανακατεύουμε το μείγμα μας και έχουμε ένα ωραίο πρασινοπορτοκαλί, που να το ψάχνει η Μοιραράκη σε χαλί και να μη το βρίσκει πουθενά!
Ζεσταίνουμε το λάδι μας και ρίχνουμε το μείγμα μας με ένα κουτάλι. Προσέχουμε να μην βάλουμε πολύ για να μη μείνει ατηγάνιστο μέχρι μέσα και σας βγει από έξω κούκλα και από μέσα τίποτα και πάει άδικα ο κόπος σας.
Βάζουμε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το λάδι. Καλή σας επιτυχία και Καλή Ορεξη !!
Με αντιστοιχία λοιπόν 2 κούπες λουλουδιών κομμένα στο μούλτι, κόβουμε και την πράσινη βάση-μούλτι είναι αυτό!- αν έχετε ΠΟΛΛΑ λουλούδια, μην τα βάζετε αν δεν θέλετε, αλλά στην γεύση δεν φαίνονται καθόλου,
προσθέτουμε ένα κρεμμύδι μεγαλούτσικο,
ένα κολοκύθι μεσαίο τριμμένο στον τρίφτη του καρότου,
μια πατατούλα μεσαία και αυτή τριμμένη στον τρίφτη.
Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι όλα αυτά έχουν πολλά υγρά και θέλουν να στραγγίξουν αρκετή ώρα στο σουρωτήρι για να μη βγει ο κεφτές τηγανητή σούπα!
Ακόμα προσθέτουμε 1 κούπα κεφαλοτύρι, η μια κούπα τρίμμα τυράκι από το βαρέλι, η φετούλα,
3-4 αυγά ένα χεράκι δυόσμος λίγο μαιντανό και τα ανακατεύουμε όλα μαζί!
Ήρθε η ώρα να αρχίσουμε τα γούτσου γούτσου και να αρωματίσουμε το μείγμα μας, να το καλοπιάσουμε και να βγει μυρωδάτο.
Βάζουμε λοιπόν, ρίγανη, αλάτι, πιπεράκι. Στο τέλος προσθέτουμε αλεύρι, η για όλες τις χρήσεις η από αυτό που φουσκώνει μόνο του.
Το αλεύρι έχει σκοπό να ενώσει τα υλικά για να σταθούν στο τηγάνι για αυτό πρέπει να προσέξετε να μη πέσει πολύ και γίνει ο κεφτές παπάρα!
Ανακατεύουμε το μείγμα μας και έχουμε ένα ωραίο πρασινοπορτοκαλί, που να το ψάχνει η Μοιραράκη σε χαλί και να μη το βρίσκει πουθενά!
Ζεσταίνουμε το λάδι μας και ρίχνουμε το μείγμα μας με ένα κουτάλι. Προσέχουμε να μην βάλουμε πολύ για να μη μείνει ατηγάνιστο μέχρι μέσα και σας βγει από έξω κούκλα και από μέσα τίποτα και πάει άδικα ο κόπος σας.
Βάζουμε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το λάδι. Καλή σας επιτυχία και Καλή Ορεξη !!
Από τις αγαπημένες συνταγές των γιαγιάδων μας που με τα περιβολίσια κολοκυθάκια έκαναν ...λουλουδοθαύματα !!!
ΠΕΜΠΤΗ, 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013
Λιρόπιτα, μια γλυκειά πίτα το χειμώνα
Από την κ. Σοφία Κόλλια - Κάρυστος
Η κολοκύθα κρύβει μια μεγάλη νοστιμιά μέσα από το σκληρό της κέλυφος.
Για μια νόστιμη γλυκιά πίτα παίρνουμε μια κολοκύθα και αφού την πλήνουμε, βγάζουμε το εξωτερικό της. Την κόβουμε σε κομμάτια, τόσο μεγάλα όσο, μπορούμε να τα πιάσουμε για να τρίψουμε στον τρίφτη, στην πλευρά που τρίβουμε το κρεμμύδι.
Για μια νόστιμη γλυκιά πίτα παίρνουμε μια κολοκύθα και αφού την πλήνουμε, βγάζουμε το εξωτερικό της. Την κόβουμε σε κομμάτια, τόσο μεγάλα όσο, μπορούμε να τα πιάσουμε για να τρίψουμε στον τρίφτη, στην πλευρά που τρίβουμε το κρεμμύδι.
Αφού την τρίψουμε, την στοίβουμε καλά καλά και την αφήνουμε λίγη ώρα να στραγγίξει όλα της τα υγρά. Άλλες φορές μπορεί να είναι πιο μαλακή, άλλες πάλι πιο σκληρή, και σαν αποτέλεσμα δεν έχει τόσα πολλά υγρά. Επομένως, ανάλογα το κατά πόσο είναι "γινομένη" η κολοκύθα μας, γίνεται και η προσπάθεια αφαίρεσης των υγρών. Κατόπιν, σε αναλογία περίπου ενάμιση κιλό μείγματος, προσθέτουμε,
2 κουταλιές της σούπας λάδι,
3 κουταλιές της σούπας κανέλα,
5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη.
καρύδι τριμμένο.
2 κουταλιές της σούπας λάδι,
3 κουταλιές της σούπας κανέλα,
5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη.
καρύδι τριμμένο.
Μια πλούσια αναλογία είναι το δοχείο του μούλτι μέχρι πάνω, όταν είναι άτριφτο.
2 κουταλιές ρύζι ψιλό. Σε άλλες περιοχές της Εύβοιας, προσθέτουν γλυκό τραχανά.
Επίσης τρίβουμε, ένα κουταλάκι γαρύφαλλο, και λίγο μοσχοκάρυδο.
Αφού πλάσουμε το μείγμα καλά καλά, απλώνουμε τα φύλλα.
Είτε τα φτιάχνουμε μόνοι-ες μας, είτε αγοράζουμε το φύλλο Κανάκι με λάδι, σε πράσινη συσκευασία.
Ανοίγουμε τον φούρνο να ζεσταθεί, και απλώνουμε ένα φύλλο. Το περνάμε με το πινέλο λάδι, βάζουμε μείγμα, περίπου τρεις κουταλιές της σούπας, το διπλώνουμε προσεκτικά σε μπαστούνι,και το βάζουμε σε καλά λαδωμένο ταψί.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία, μέχρι να τελειώσει το μείγμα.
Αλείφουμε τα φύλλα πάλι με λάδι.
Επίσης, για καλύτερη όψη και τραγανή υφή στα φύλλα, κάνουμε το εξής.
Κτυπάμε ένα αυγό καλά καλά, και προσθέτουμε γάλα. Αφού το κάνουμε ένα ομοιογενές μείγμα, το περνάμε με το πινέλο καλά καλά πάνω στα φύλλα.
2 κουταλιές ρύζι ψιλό. Σε άλλες περιοχές της Εύβοιας, προσθέτουν γλυκό τραχανά.
Επίσης τρίβουμε, ένα κουταλάκι γαρύφαλλο, και λίγο μοσχοκάρυδο.
Αφού πλάσουμε το μείγμα καλά καλά, απλώνουμε τα φύλλα.
Είτε τα φτιάχνουμε μόνοι-ες μας, είτε αγοράζουμε το φύλλο Κανάκι με λάδι, σε πράσινη συσκευασία.
Ανοίγουμε τον φούρνο να ζεσταθεί, και απλώνουμε ένα φύλλο. Το περνάμε με το πινέλο λάδι, βάζουμε μείγμα, περίπου τρεις κουταλιές της σούπας, το διπλώνουμε προσεκτικά σε μπαστούνι,και το βάζουμε σε καλά λαδωμένο ταψί.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία, μέχρι να τελειώσει το μείγμα.
Αλείφουμε τα φύλλα πάλι με λάδι.
Επίσης, για καλύτερη όψη και τραγανή υφή στα φύλλα, κάνουμε το εξής.
Κτυπάμε ένα αυγό καλά καλά, και προσθέτουμε γάλα. Αφού το κάνουμε ένα ομοιογενές μείγμα, το περνάμε με το πινέλο καλά καλά πάνω στα φύλλα.
Η πίτα ψήνεται περίπου στους 160 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά, ανάλογα τον φούρνο. Η όψη της πίτας είναι ο καλύτερος οδηγός για να την βγάλετε.
Αν χρειάζεται προσθέτετε λάδι και ξανά περνάτε τα φύλλα με το μείγμα του αυγού με το γάλα.
Όταν την βγάλουμε και κρυώσει λίγο, την κόβουμε σε κομμάτια και την βάζουμε σε πιατέλα.
Περιχύνουμε μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη.
Αν έχει περισσέψει κολοκύθια σε κομμάτια, τα βράζουμε με ζάχαρη και τα στολίζουμε στην πιατέλα.
Αν χρειάζεται προσθέτετε λάδι και ξανά περνάτε τα φύλλα με το μείγμα του αυγού με το γάλα.
Όταν την βγάλουμε και κρυώσει λίγο, την κόβουμε σε κομμάτια και την βάζουμε σε πιατέλα.
Περιχύνουμε μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη.
Αν έχει περισσέψει κολοκύθια σε κομμάτια, τα βράζουμε με ζάχαρη και τα στολίζουμε στην πιατέλα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου