Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

" Περί Όνου Σκιάς " Χάρης Θέμελης

 

" Περί Όνου Σκιάς "
- - - - - - - - - - - - -
-Η προέλευση της φράσης "Περί όνου σκιάς" ανάγεται στην αρχαιότητα και προήλθε κατά την εκδίκαση υπόθεσης στην πόλη Άβδηρα της Θράκης !
Τα Άβδηρα υπήρξαν πατρίδα του φιλοσόφου Δημόκριτου και του Λεύκιππου, του σοφιστή Πρωταγόρα, του Εκαταίου, και του Ανάξαρχου.
Μετά τους περσικούς πολέμους τα Άβδηρα γνώρισαν μεγάλη οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη ήταν δε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Οι νεόπλουτοι κάτοικοι των Αβδήρων θεωρούντο από τους υπόλοιπους Έλληνες σπάταλοι, ματαιόδοξοι και φαντασμένοι, έτσι προήλθε ο χαρακτηρισμός "Αβδηριτισμός" που σημαίνει την ακραία κενοδοξία ! Γνωστή και η φράση "Αβδηριτισμόν οφλισκάνω " δηλαδή πάσχω ή κατηγορούμαι για Αβδηριτισμόν.
- Ας δούμε όμως πως προήλθε η έκφραση "Περί όνου σκιάς" !
Κατ΄αρχάς πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας είναι ένας συμπαθητικός όνος - γάϊδαρος - και πρόκειται για την σκιά του για την οποία οι άνθρωποι μάχονται, εξού και η έκφραση "Σκιαμαχίες" !
Στα Άβδηρα είχε την έδρα του ένας οδοντίατρος ονόματι Στρουθίων που τακτικά επισκέπτετο κοντινές πόλεις και χωριά για τις υπηρεσίες του.
Προς τούτο μίσθωνε ένα γάϊδαρο για την μεταφορά του ιδίου και του οδοντιατρικού του εξοπλισμού. Ο ιδιοκτήτης και εκμισθωτής του γαϊδάρου γνωρίζοντας καλώς την ευρύτερη περιοχή ασκούσε και καθήκοντα ονηλάτου .
Ευρισκόμενοι εν πορεία προς την πόλη Ειρήνεια, μήνας Αύγουστος με καυτό ήλιο σε άνυδρη και άδενδρη περιοχή, ο οδοντίατρος κατέβηκε από τον γάϊδαρο και κάθισε κάτω από την σκιά του για να ανακουφισθεί από την αφόρητη ζέστη.
Τότε ο ιδιοκτήτης του γαϊδάρου ζήτησε πρόσθετη αμοιβή για την σκιά του γαϊδάρου που ήταν εκτός των συμφωνηθέντων !
Ο Οδοντίατρος αρνήθηκε και η διένεξη οδηγήθηκε στο δικαστήριο των Αβδήρων !
Ως ήτο φυσικόν (γνώρισμα των Ελλήνων) τα Άβδηρα χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα: στους "Σκιερούς" δηλαδή οπαδούς της σκιάς του γαϊδάρου ως αυθύπαρκτου και αυτοτελούς πράγματος και τους "Ονικούς" δηλαδή εκείνης της έννοιας του όνου- γαϊδάρου ως ενιαίου αντικειμένου στη συναλλαγή !
Μετά από αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις το θέμα έφθασε στην Βουλή των 400ων, προτού όμως λήξει η δίκη κάποιοι εξόντωσαν τον ατυχή γάϊδαράκο και έτσι μη υπάρχοντος του πειστηρίου η υπόθεση ετέθη εις το αρχείο.!
Από νομικής καθαρά άποψης ήταν μια απλή δίκη αστικής φύσεως όπου για πρώτη φορά ετίθετο το θέμα "κατάχρησης δικαιώματος"!
Για την καθημερινότητα όμως, η χρήση της έκφρασης "Περί όνου σκιάς" από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα σημαίνει την ενασχόληση με ένα ασήμαντο και ανάξιο λόγου γεγονός !
Είναι ταυτόσημη με γελοίες υποθέσεις και θέματα χωρίς νόημα και αξία που καλύπτονται με σοβαρότητα ή σπουδαιότητα !
Με λίγα λόγια σαν πολλά από αυτά που δυστυχώς παρακολουθούμε καθημερινά στις τηλεοράσεις μας -o tempora o mores- από μερίδα δημοσιογράφων και πολιτικών !
----
Το χαμόγελο όπως και το off του τηλεκοντρόλ κάνουν καλό !
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου