Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Μια ιστορία του πως έφυγαν οι Εβραίοι από την Κάρυστο.

 



Είναι γνωστό ότι κάποτε είχαν έρθει Εβραίοι για δουλειές στην Κάρυστο και είχαν καταστήματα στον κεντρικό δρόμο που τώρα ακόμα τον λέμε Οβρέϊκα.
Ο πιο λογικός λόγος που έφυγαν, θα ήταν ότι πολύ απλά ο κόσμος ήταν φτωχός και δεν ήταν τα κέρδη τα αναμενόμενα, αλλά η φαντασία δημιουργεί ιστορίες και δικαιολογίες προς το συμφέρον των Καρυστινών.

Έτσι λοιπόν υπάρχει μια ιστορία που λέει ότι όταν ήρθε ένας Εβραίος με το γαϊδούρι του φορτωμένο πράγματα και έναν κόκκορα ,σκέφτηκε να δοκιμάσει την εξυπνάδα ενός παιδιού για να κρίνει και ανάλογα , το ευρύτερο κοινό και να ξέρει το πως θα συμπεριφερθεί.

Αφού ξεπέζεψε, φώναξε έναν πιτσιρικά και του έδωσε λίγα χρήματα. Με αυτά τα λίγα χρήματα όμως, του ζήτησε να του φέρει τροφή για αυτόν, για τον γάϊδαρο και για τον κόκορα.

Εντάξει είπε ο μικρός και έφυγε για την αγορά. Κάθισε ο Εβραίος να ξεκουραστεί και περίμενε με αγωνία να δει τι θα του φέρει ο μικρός.
Δεν πέρασε πολύ ώρα και ο μικρός γύρισε με ένα καρπούζι.
Με έκπληξη  τον ρώτησε, πως σκέφτηκε ότι το καρπούζι θα έλυνε το πρόβλημα του και ο πανέξυπνος μικρός του απάντησε ότι αυτός θα έτρωγε το μέσα, ο γάϊδαρος τα φλούδια και ο κόκορας τα κουκούτσια.
"Δεν είναι για μένα αυτό το μέρος", μονολόγησε ο Εβραίος. " Aφού και ένα παιδί μπορεί να σκεφτεί έτσι, φαντάσου πως το σκέφτονται οι μεγάλοι!". Τα μάζεψε λοιπόν , φόρτωσε τον γάϊδαρο πάλι, πήρε και το κόκκορα και ξαναμπήκε στο καϊκι για την Ραφήνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου