Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

ΚΑΡΥΣΤΙΝΑ.! Ο Μπάρμπα Κώστας ο Μποέμης (Σπηλιώτης). Χάρης Θέμελης

 

Ξαναθυμίζω μια περσινή, σαν σήμερα 22/10/16, Καρυστινή Ιστορία για να αναπολούμε οι πιο παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι.!
ΚΑΡΥΣΤΙΝΑ.! Ο Μπάρμπα Κώστας ο Μποέμης (Σπηλιώτης).
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Μια από τις γραφικές μορφές που γνωρίσαμε στα παιδικά μας χρόνια στην Κάρυστο, ήταν ο Μπάρμπα Κώστας ο Μποέμης πού πάντα ήταν παρέα με τον γαϊδαράκο του.!
Ένας συμπαθητικός πνευματώδης, εκκεντρικός και κρασόδουλος γεροντάκος που πολλοί τον έλεγαν Φιλόσοφο για την ευρύτητα των γνώσεων, την ευφράδεια στο λέγειν και τις καινοτόμες απόψεις και ιδέες του. Ελέγετο ότι ήταν απόφοιτος τότε του Σχολαρχείου και πως είχε ζήσει χρόνια στην Αμερική.!
Αντικομφορμιστής και πνεύμα ατίθασο έβλεπε τα πράγματα από την δική του αντισυμβατική σκοπιά και σατίριζε αριστοφανικά τα, κατά την γνώμη του, κακώς κείμενα.! Τσαγκάρης στο επάγγελμα έμενε στο Νικάσι και όποτε τον συναντούσαμε εποχούμενο στον γαϊδαράκο του του πιάναμε κουβέντα για να ακούσουμε ιδέες και απόψεις που ήτανε πολύ πέρα από τα καθιερωμένα.
Ορίστε και μια επιλεκτική σταχυολόγηση πεπραγμένων από τα "Έργα και Ημέραι" του Μπάρμπα Κώστα του Μποέμη:
-Κατ΄αρχήν ο μεγαλύτερος αριθμός ήταν το Μηδέν και απέφευγε, σπάνια έπινε νερό - προτιμούσε το κρασί - για να μην σκουριάσει εσωτερικά.!
-Κάποτε κάποιος ξένος τον ρώτησε: "Πόση ώρα είναι μέχρι το Νικάσι" ? -"Από μισή ώρα μέχρι τρεις μέρες" - "Μα δεν καταλαβαίνω" "Κοίταξε για να κατέβω Κάρυστο κάνω μισή ώρα, για να ανέβω όμως μου παίρνει τρεις μέρες".! Κολλούσε στην Κάρυστο με τις παρέες και το κρασί και συνήθως εύρισκε τρόπο να κοιμάται τα βράδια στο Τμήμα Χωροφυλακής, ..τον φιλοξενούσαν ,όπως έλεγε.!
-"Ποιος είναι ο σκοπός της γέφυρας της Χαλκίδος"? Όχι, ο σκοπός δεν ήταν η διέλευση των οχημάτων ή των πλοίων αντίστοιχα αλλά ο σκοπός της γέφυρας είναι.. ο ναύτης.! (σκοπιά στο φυλάκιο).
-Στην ταβέρνα του Μούτση έθεσε στην ομήγυρη ένα πρόβλημα. Επάνω στο τραπέζι έκανε με κιμωλία ένα κύκλο και ρώτησε: 'Ποιος μπορεί να χύσει μέσα στον κύκλο μισή οκά κρασί χωρίς να περάσει την κιμωλία"? και επειδή κανείς δεν απαντούσε συνέχισε "Εγώ μπορώ και βάζω στοίχημα 2 οκάδες κρασί". Κάποιος δέχτηκε.. και τότε ο Μποέμης ανέβηκε στο τραπέζι και αφού ήπιε μονορούφι την μισή οκά κρασί του είπε: " Ορίστε άδεια η κούπα την άδειασα μέσα στην κιμωλία" και κέρδισε το στοίχημα που ήταν ο σκοπός του.!
-Σε προεκλογική συγκέντρωση της Ε.Ρ.Ε διέκοψε τον ομιλούντα πρώην (μόνιμο) Υπουργό Συγκοινωνιών Γιώργο Βογιατζή λέγοντάς του " Συγνώμη κύριε πρώην Υπουργέ και νυν υποψήφιε βουλευτά αλλά είναι επιτακτική ανάγκη να μεριμνήσετε για την δημιουργία Οίκου Ανοχής στην Κάρυστο δια τας ανάγκας της νεολαίας μας".! Έτσι πάλι είχε εξασφαλίσει το πρόβλημα διανυκτέρευσης στο Τμήμα.
-"Γειά σου Μπάρμπα Κώστα με το γαϊδούρι σου".! "Προσέξτε γιατί κάνετε ένα σημαντικό λάθος, δεν είναι γαϊδούρι αλλά γένους θηλυκού και μάλιστα γαϊδούρα".!
Ίσως γιαυτό συνήθιζε τα Σαββατόβραδα όταν οι Καρυστινοί έκαναν τις βόλτες πάνω- κάτω στην πλατεία να παίρνει την γαϊδούρα του αγκαζέ από το λαιμό για να κάνει και αυτός βόλτες στην πλατεία.!
Φυσικά για την αποκατάσταση της έννομης τάξης και για την μη διακωμώδηση και ευτελισμό του νυφοπάζαρου ως εθίμου, εκαλείτο ο Χωροφύλαξ.! Ο Μπάρμπα Κώστας ο Μποέμης ακολουθούσε πειθήνια τον χωροφύλακα και όντας ευρηματικά ετοιμόλογος τον κορόιδευε κατάμουτρα χαμογελώντας και λέγοντας στους γύρω του: "Είπε το γαϊδούρι ο χωροφύλαξ να μην κάνει βόλτες στην πλατεία".! Και γελούσαν όλοι -πλην του χωροφύλαξ- που ήθελε αλλά δεν μπορούσε να του προσάψει κατηγορία "δια αντίστασιν κατά της αρχής" ή " επί τη εξυβρίσει του στέμματος"! Πάλι η χωροφυλακή θα φρόντιζε με την φιλοξενία της..για τον ύπνο του Μπάρμα Κώστα.!
-Έτσι.. να χαμογελάμε.. γιατί το γέλιο ομορφαίνει την ζωή και γιατί είμαστε τυχεροί που ζούμε εδώ σ΄αυτόν τον Παράδεισο.!
Gwgw Kollia, Maria Dasiou και 13 ακόμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου