Σάββατο 7 Αυγούστου 2021

Καρυστινή διάλεκτος.

 Σε κάθε τόπο και αν πας, θα ακούσεις σε περισσότερο η μεγαλύτερο βαθμό μια ιδιαιτερότητα στον λόγο.Πέρασαν χρόνια να ξεπεράσουμε το κόμπλεξ του "χωριάτη" που δεν μιλάει σωστά ελληνικά και να εκτιμήσουμε τον πλουραλισμό και την ομορφιά της ποικιλομορφίας της ανθρώπινης έκφρασης.

Έπρεπε ο πολιτισμός μας να καταστρέψει τον πλανήτη, να μας οδηγεί με γρήγορα βήματα στον όλεθρο και στον αλληλοσπαραγμό, για να στρέψουμε το βλέμμα μας προς τα πίσω και να ζητήσουμε συγνώμη από όλους όσους έζησαν και δημιούργησαν ζωή και ιδιαίτερο πολιτισμό σε αρμονία με την φύση και μια αλληλοεπίδραση σε κάθε έκφανση της ζωής τους.

Πολλοί άνθρωποι έχουν ασχοληθεί με την διάσωση των ιδιαίτερων πολιτιστικών στοιχείων της Νότιας Εύβοιας, τόσο όσο αφορά την Αρβανίτικη Παράδοση όσο και την Καρυστινή και των χωριών της Γούρνας.

Το Καρυστινό ιδίωμα χάθηκε με τα χρόνια αλλά υπάρχουν φράσεις που τις χρησιμοποιούμε ακόμα σαν φόρο τιμής σε μια ζωή και στους ανθρώπους της που δεν υπάρχουν πια.

Τίνους μαθές, θα τα ξεχάσουμε όλα? Άι..μωρή προκόπα που έχεις χίλιες τύφλες στην βάτρα σου και συ κάθεσαι σαν την αποζυμώστρα και ντάπα ντούπα όλο γράφεις? Τι γράφεις? Άντε κουνήσου να κάνεις καμιά δουλειά, κάνα φαί του αντρός σου......😄Τι να πεις και συ η δόλια που θες ντε και καλά να τα καταγράψεις όλα Και, φάει κάτι να σταλωθείς, έτοιμη είσαι να πέσεις κάτω!


Έκφραση αγανάκτησης σε παιδί που δεν τρώει.

"Βρομοστήλα και σφαήδωσε! " Δηλ. κάτσε κάτω και φάε το φαγητό σου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μουσικό Οδοιπορικό της Χρυσούλας Παλιούρη.

  Η Χρυσούλα Παλιούρη παίζει Καρυστινή Λύρα, έχει μάθει τσαμπούνα με δάσκαλο τον Γιάννη Μαμά, και με μεγάλη προσήλωση και ενθουσιασμό, προσπ...